Bardzo prosty sernik ze śliwkami, kakaowym spodem i kruszonką. Przypomina trochę sernik królewski, ale dodatek ricotty sprawia, że jest lżejszy i bardziej delikatny. Gdy tylko ujrzałam go w książce „Moje wypieki na 4 pory roku” wiedziałam, że podbije nasze serca. Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 23):
- 170 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g masła o temp. pokojowej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wyrobić palcami do uzyskania kruszonki. Połowę kruszonki wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15-18 minut.
Składniki na masę serową (w temp. pokojowej):
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 500 g serka ricotta
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35g)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 500 g śliwek węgierek (wydrylowanych)
Wszystkie składniki (oprócz śliwek) krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie może napowietrzyć masę. Całość przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Posypać pozostałą częścią kakaowej kruszonki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra – dół) przez ok. 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce, ale wg. mnie po nocy w lodówce smakuje jeszcze lepiej.
Smacznego!
Wygląda super 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Pychotka! Nie lubię śliwek ale zrobię z innymi owocami 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
A mnie te śliwki bardzo się tu podobają 🙂 Musi smakować wyśmienicie 😍
Przepyszny ❤
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Autor
Potwierdzam 😉
Mniam bardzo apetycznie ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ten sernik wygląda obłędnie aż mi ślinka poleciała. Moje kolejne wyzwanie w kuchni 🙂
Autor
Dziękuję zachęcam do wypróbowania, ten sernik jest idealny na początek 🙂
Sernik jest wspaniały i nic nie opadł! 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Wyszedł super polecam.
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Przepyszny i szybko się robi 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Zrobiony fajnie smakuje już na ciepło a zaraz powędruje do lodówki i zobaczymy jak po schlodzeniu 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniały sernik bardzo polecam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Sernik piekłam w ten weekend, choć musiałam nieco zmodyfikować przepis – nie umiałam dostać ricotty i zapomniałam kupić jakiekolwiek owoce. Użyłam więc sera twarogowego z wiaderka i dodałam do niego wiórków kokosowych. Dosypałam też o pół paczki proszku budyniowego więcej, bojąc się, że olej wytapiający się z wiórków rozrzedzi masę serową. Ciasto czekoladowe jedzone już „na surowo” było tak pyszne, że zrobiłam go więcej i spodnia warstwa wyszła naprawdę słuszna, ale taką lubimy. Sernik wyszedł naprawdę dobry, nie spodziewałam się takiego efektu, zwłaszcza, że dotychczas serniki były moją piętą achillesową. Ciasto jest obłędnie czekoladowe, fajnie skomponowało się z kokosowym twarogiem. Sam ser nie jest nadmiernie słodki, a czekoladowy spód i kruszonka (u mnie zmrożona w zamrażarce i starta na tarce o grubych oczkach) cudownie podkreślają jego smak. Dziękuję za przepis!
Autor
Ogromnie mi miło, że posmakowało 🙂 Super pomysł z kokosowym akcentem! 🙂
Przepyszny bardzo polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂