Soczyste medaliony drobiowe z patelni to pomysł na szybki i pyszny obiad nie tylko dla dzieci. Najbardziej smakują nam przygotowane z indyka, ale z powodzeniem możecie również użyć mięsa mielonego z piersi kurczaka. Polecam!!!
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka surowej kaszy manny
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- bułka tarta do obtoczenia
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Przestudzić. W misce połączyć mięso, jajko, przestudzoną cebulę, kaszę, pieprz i sól. Wymieszać ręką i formować niewielkie kulki (masa może być nieco luźna, ale dzięki temu kotleciki będą soczyste). Kulki delikatnie spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Pozostały olej rozgrzać na patelni i smażyć medaliony do zrumienienia z obu stron (do 5 minut na jedną stronę).
Smacznego!
Inspiracja „Alaantkowe BLW Rośniemy”
Zrobię dziś na obiad 🙂
Wyszły super 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Autor
Mam nadzieję, że posmakowały 🙂
Super tradycyjne i proste ale trochę zapomniane warto odświeżyć 🙂
Autor
Dokładnie tak 🙂
Pychotka!
Autor
Miło mi 🙂
Kasza manna jest w składnikach, a nie ma jej w przepisie 🤔
Autor
Dziękuję za czujność! już dopisałam 🙂
A do czego kasza manna?
Autor
Aby „związać” masę 😉
Przepyszne i nie przesuszone a miałam taki problem z drobiowymi 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Oj wyglądają smakowicie, z przyjemnością ich spróbuję 🙂
Autor
Polecam 🙂