Pomidory uwielbiam w każdej postaci! Teraz kiedy sezon w pełni przerabiam ich ogromne ilości : ) Ostatnio na ryneczku z warzywami miałam to szczęście, że w super cenie mogłam kupić trochę już zmęczone i miękkie pomidory, których nikt nie chciał, a idealnie nadawały się na zupę. Nie wahałam się długo, zwłaszcza po zachwalaniu Marty jej najlepszego przepisu na pomidorówkę : ) Moje dzieci kochają dodatek makaronu, ryżu, czy kluseczek w zupie, ale tym razem nawet się ich nie domagały, bo sama pomidorowa smakuje tak rewelacyjnie : ) Polecam!!!
- 1,5 kg pomidorów np. Lima
- 3 łyżeczki masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
Składniki (wyszły mi dwie porcje):
W garnku rozgrzać masło. Pomidory umyć i pokroić (ze skórką) w mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać obraną i przepołowioną cebulę oraz obrane ząbki czosnku. Zagotować bez wody i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut. Przelać do innego garnka przecierając przez sito. Doprawić solą do smaku.
Smacznego!
Jutro lecę po pomidory 🙂
Autor
Polecam, zupa jest rewelacyjna 🙂
Wstyd przyznać ale ja zawsze „zabarwiam” rosół koncentratem czy przecierem ale na pomidorach nie probowalam 🙂
Autor
Polecam wypróbować, zwłaszcza w sezonie 🙂
Tylko ze świeżych pomidorów to lubię 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniała zupa !!! nie spodziewałam się, że będzie aż takie wow 🙂
Autor
Super, cieszę się, że posmakowała 🙂
Rewelacja od teraz innej nie robię 🙂
Autor
Super! bardzo się cieszę 🙂