Babeczki bananowo-marchewkowe

Pyszne, delikatne i puszyste babeczki bananowo-marchewkowe. Idealne, gdy mocno dojrzałe banany dopominają się o wykorzystanie : ) Do przygotowania bez użycia miksera, więc świetnie nadają się do wspólnych wypieków z dziećmi : ) Polecam!!

Muffinki bananowe - przepis

Składniki (12 babeczek):

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 średnia marchewka (starta na małych oczkach tarki)
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1/2 szklanki maślanki (opcjonalnie kefiru)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie garść orzechów

W jednej misce rozgnieść widelcem banany, dodać startą marchewkę, jajko, maślankę, olej i cukier, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i posiekanymi orzechami, jeśli ich używamy. Przesypać do mokrych składników i krótko wymieszać widelcem/łyżką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 20- 25 min. do suchego patyczka- mój piekarnik bardzo mocno grzeje i wystarczyło 20 minut.

Smacznego!

Muffinki marchewkowe
Babeczki marchewkowe
Babeczki marchewkowo-bananowe
Babeczki bananowo-marchewkowe
Babeczki bananowe

Inspiracja – IG Onijka

Komentarzy: 24

  1. Aga
    30 sierpnia 2019 / 12:24

    Wspaniałe babeczki 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2019 / 0:06

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. Isia
    30 sierpnia 2019 / 12:52

    Dziś robimy 😋

    • Marta
      Autor
      3 września 2019 / 0:08

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  3. Majka
    30 sierpnia 2019 / 13:54

    Cudowne 😍 Będą idealną przekąską do szkoły 😋

    • Marta
      Autor
      3 września 2019 / 0:08

      Dziękuję, do śniadaniówki pasują idealnie 🙂

  4. Malwina
    30 sierpnia 2019 / 13:58

    Czy zamiast orzechów mozna dodać czekoladę lub żurawinę? Do śniadaniówki super 😁

    • Marta
      Autor
      3 września 2019 / 0:08

      Pewnie, obie opcje pyszne 🙂

  5. Gabi
    1 września 2019 / 22:25

    Pyszne są 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2019 / 0:10

      Super, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2019 / 0:10

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  6. Janka
    13 września 2019 / 8:33

    W życiu bym nie pomyślała, że można banana z marchewką połączyć… 🙂
    Muszę spróbować!

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:56

      Polecam, pycha 🙂

  7. Alicja
    25 września 2019 / 16:04

    Pychotka zrobiłam dzieciom do szkoły i były zadowolone 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:35

      Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam!

  8. Ella
    2 października 2019 / 11:53

    Super babeczki, bardzo smakowite 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:16

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  9. Kasia
    15 stycznia 2020 / 15:01

    A czy zamiast kefiru/maślanki można użyć mleka?

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2020 / 11:19

      Powinno się udać 🙂

  10. Zosiaa85
    22 marca 2020 / 20:36

    Czy mogę użyć oleju kokosowego ?

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:58

      Tak 🙂

  11. Mari
    5 sierpnia 2020 / 16:45

    Czy banany muszą być bardzo dojrzałe?
    Pozdrawiam😄

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:38

      Najlepiej jakby były 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 9 =