Ostatnio bardzo lubię przygotowywać tarty. Muszę przyznać, że całkiem skradły moje serce i żałuję, że tak późno zainwestowałam w specjalną formę ; ) Tym razem zatęskniłam do sernika, stąd pomysł na tartę serową, a ponieważ pomimo okropnej pogody nie zapominam, że mamy lato, koniecznie wybrałam dodatek ukochanych malin ; ) Muszę przyznać, że z tego wypieku nic już nie zostało i na jutrzejsze popołudnie będę musiała przygotować kolejny przysmak ; )
- 150 g mąki
- 125 g masła
- 30 g cukru
- 1 łyżka wody
Składniki na nadzienie:
- 400 g półtłustego twarogu
- 5 łyżek śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 125 g cukru
- skórka strata z cytryny i pomarańczy
- 1 opakowanie świeżych malin
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą – formę. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. W misce ucieramy ser, śmietankę, jajka, cukier i skórkę z cytryny i pomarańczy. Tak przygotowany farsz, przekładamy na podpieczony spód. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 minut albo do chwili aż się zetnie farsz. Tartę zostawiamy w piekarniku, aż wystygnie. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami.
Smacznego : )
Piękna tarta na pewno pyszna 🙂
Ja też kocham tarty, tylko zawsze mam problem, bo mój spód w czasie podpiekania „zjeżdża” w dół, ale się nie zniechęcam 🙂
Autor
Nie spotkałam się z takim problemem, ale grunt to się nie zniechęcać, więc masz dobre nastawienie : ) Możesz wypróbować ten przepis na spód, nie powinno się z nim nic takiego dziać : P
żółtek do ciasta nie dodajemy?
Autor
Nie dodawałam:)
Farsz przekładamy na spód gorący czy wystudzony?
Farsz przekladamy na gorący spód czy przestudzony?
Autor
Farsz przekładałam od razu na spód wyjęty z piekarnika 🙂
Prosta i pyszna dzięki 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowała 🙂