Pieczony sernik oreo dla wszystkich miłośników czarno-białych ciasteczek : ) Bardzo prosty do przygotowania, delikatny, lekki i przyjemnie kremowy, dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Polecam!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):
- 150 g ciasteczek Oreo lub odpowiedników
- 30 g masła
Ciastka zmiksować w całości, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno tortownicy równomiernie wyłożyć ciasteczkową masą.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego *
- 250 g cukru
- 4 białka (z dużych jajek wielkości L)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (używamy sam proszek, nie gotujemy : )
- 200 ml śmietanki kremówki
- 8-10 sztuk ciastek Oreo
Dodatkowo:
- kilka sztuk ciastek Oreo do dekoracji
*Twaróg powinien być zmielony co najmniej 3 razy, tak aby był gładki. Opcjonalnie można użyć twarogu sernikowego dobrej jakości.
Wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) krótko zmiksować, tylko do połączenia. Dodać połamane na dość duże kawałki ciastka, wymieszać. Przełożyć na przygotowany spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 130 C i piec kolejne 90 minut, a następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik przełożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami Oreo.
Smacznego!
Pokazywanie takich pyszności od rana powinno być zakazane 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniały 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Super dziś robię 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Będę się powtarzać, ale masz dziewczyno dar do serników 🙂 jest wspaniały i na pewno nie ostatni raz pieczony u nas 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, bardzo dziękuję 🙂 super, że posmakował 🙂
Zakochałam się w fotkach, zrobiłam sernik – przepadłam 🙂 pyszności.
Dałam co prawda dużo mniej cukru ale smakował obłędnie.
Polecam i dziękuję za przepis
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz 🙂
Czy białka należy ubic osobno czy płynne białko zmiksować z pozostałymi składnikami ? Pozdrawiam 😄
Autor
Płynne białko zmiksować z pozostałymi składnikami 🙂
Czy z tych białek ubić pianę?
Autor
Nie, wszystkie składniki razem krótko miksujemy 🙂
Sernik wyszedł idealnie ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny na wierzch dałam jeszcze polewę czekoladowa 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Ależ pysznie wygląda :).
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Mniam mniam i jeszcze raz mniam już rozumiem te wszystkie zachwyty nad tym sernikiem ❤️
Autor
Super, ogromnie mi miło 🙂
Boski!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Dajemy same białka bez żółtek?
Autor
Tak 🙂
Przepyszny taki fajnie kremowy zrobiłam z sera z wiaderku więc zero grudek 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Przepyszny sernik bardzo polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Rewelacyjny i łatwo sie robi 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Sernik jest obłędny bardzo polecam ten przepis 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował, pozdrawiam 🙂
Jakiej firmy twarog Pani uzywa do tego sernika?:) chciałabym zrobić ten sernik ale nie mam maszynki do mielenia i troche mam obawy , że moze coś nie wyjść przez twaróg 🙁
Autor
Używam twarogu z Czarnkowa 🙂 Z tych wiaderkowych bardzo lubię Wieluń Mój Ulubiony, ma super skład i smak 🙂
Dziękuje uprzejmie za odpowiedz:) uda się ten sernik bez mielenia twarogu czy lepiej nie ryzykować i dorobić się maszynki? Co Pani radzi?
Pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo proszę i żadna ze mnie Pani – Marta jestem 🙂 Sernik się uda, będzie tylko miał bardziej zwartą konsystencję i być może miejscami grudki z sera 🙂 Polecam też super patent na mielenie sera blenderem – taki ręczny tzw. żyrafa świetnie się sprawdza i mamy gładki twaróg bez maszynki 🙂
Super! Bardzo dziękuje za podpowiedzi 🙂 Pozdrawiam 🙂
Autor
Również pozdrawiam 🙂
Wychodzi na to ze ani białek ani śmietany osobno nie ubijac? 🙂 wole się upewnić
Autor
Nie, wszystko razem krótko zmiksować 🙂
Czy zamiast samych bislek moga byc cale jajka?
Autor
Zmieni się kolor i lekko konsystencja, ale nadal powinno się udać 🙂
Najlepszy sernik jaki piekłam bardzo polecam nic nie opada 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Nie umiem piec ciast. Ale na to się skusiłam bo przepis wygląda na bardzo prosty. Właśnie wrzucam do piekarnika i czekam na efekty jutro ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że posmakował 😀
Witam 🙂
Czy taka sama ilość składników na tortownicę o średnicy 24cm? Czy wyjdzie minimalnie niższy i lepiej nic nie kombinować? 😀
Autor
Witam 🙂 wyjdzie trochę niższy 🙂
Czy może być śmietana 36%?
Autor
Tak 🙂
Przepyszny mi wyszedł ❤️
Sernik pierwsza klasa! do tej pory mi się nie udawały ale ten jest po prostu boski siostra nie mogła się nadziwić że to moje dzieło 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Super♥️
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Budyń gotować?
Autor
Nie 🙂
Dzien dobry. A może być uzyta smietanka do deserów 36%?
Autor
Tak 🙂
Dzień dobry,
A piekarnik ustawiam na „góra-dół” czy może termoobieg?
Autor
Dzień dobry 🙂 góra-dół 🙂
Rewelacyjny i łatwy do zrobienia 🙂 podałam z bitą śmietaną i polewą czekoaldową i goście zachwyceni 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Czy krem z ciasteczek przeznaczonych na spod usuwamy ?
Autor
Nie, miksujemy w całości 🙂
Witam czy jeżeli posiadam piekarnik elektryczny przenośny w którym brak regulacji temperatury (zawsze wynosi 180 stopni) to czy uda mi się wykonać ten sernik skracają czas pieczenia lub w inny sposób?
Autor
Dzień dobry, często piekę tradycyjne serniki przez 60 minut w temp. 180 C (przy opcji góra-dół), więc i w Pani przypadku taki czas bym zastosowała. Choć jeśli piekarnik jest przenośny to pewnie mniejszy od standardowego, więc trzeba być czujnym i obserwować 🙂 Po 45 minutach warto sprawdzić czy sernik jest już „ścięty”, delikatnie zwiąże się również po nocy w lodówce. Jeśli uda się Pani zmieścić na niższym poziomie, pod blachą z sernikiem, naczynie żaroodporne z gorącą wodą, zapewniłoby to dodatkowo kąpiel wodną dla sernika, co pomoże uzyskać większą kremowość.
A jak piec w piekarniku gazowym?
Autor
Niestety nigdy nie korzystałam z piekarnika gazowego 🙁
Czy sernik bardzo wyrasta? Planuje zrobic z 1,5 porcji w blaszce o srednicy 26 cm
Autor
Nie wyrasta 🙂
Sernik rewelacja, rodzina zachwycona. Smak rewelacja,
Polecam
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Zapomniałem dać budyn,czy się uda sernik?
Autor
Budyń ma za zadanie „związać” sernik, więc zmieni się konsystencja.
Uwielbiam ten sernik i zawsze jak zrobię każdy się nim zajada 🙂
Jednak z jakiegoś powodu zawsze mi pęka na wierzchu, czasem nawet baaardzo pęka 🙈 Co robię nie tak?
Autor
Być może Twój piekarnik piecze trochę „mocniej” i temperatura jest wyższa mimo ustawionej takiej jak w przepisie. To częsta przyczyna, każdy piekarnik piecze niestety trochę inaczej 🙂 Zamiast początkowych 180°C można wypróbować np. 160° 🙂
Pyszny serniczek to mój pewniak na każdą imprezkę 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy składniki mają być z lodówki czy w temperaturze pokojowej?
Autor
Mogą być w temp. pokojowej 🙂
Przeeeepyszny sernik! Ale nie wiem dla czego pęka mi na środku 😞 czy można upiec go w kąpieli widnej żeby temu zapobiec? Czy jest jakiś inny, lepszy sposób?
Autor
Cieszę się, że smakuje 🙂 Kluczowe jest szybkie wymieszanie składników, tylko do połączenia, wtedy sernik się nie napowietrzy i nie będzie pękać 🙂 Pieczemy go w niskiej temperaturze, więc kąpiel wodna jest zbędna, można obniżyć temperaturę pieczenia w początkowej fazie, być może Pani piekarnik mocniej piecze i obniżenie temperatury pomoże 🙂
Czy piekąc sernik z 500 gramów twarogu powinnam skrócić czas pieczenia? Czy piec przez całe 5+90 minut? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
Autor
Jeśli będzie Pani piekła z połowy porcji, ale w tej samej wielkości tortownicy, to sernik wyjdzie niższy i trzeba będzie skrócić czas pieczenia 🙂