Pastéis de nata to popularne portugalskie babeczki budyniowe z ciasta francuskiego. Bardzo proste do przygotowania, aromatyczne i pyszne. Zabierałam się do ich upieczenia od pierwszej chwili, w której opowiedziała mi o nich Ciocia odwiedzająca Lizbonę : ) Polecam!
Składniki:
- 300 ml mleka
- 3 jajka (wielkość L)
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- płat ciasta francuskiego
Mleko wymieszać z jajkami, podgrzewać na małym ogniu. Dodać cukier, cynamon i ziarenka z laski wanilii. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością mleka i dodać do gorącej masy z jajkami, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa zgęstnieje i będzie mieć konsystencję budyniu. Zdjąć z ognia, wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na równe części, wylepić nim formę na muffinki. Nałożyć przestudzony krem, trochę ponad połowę wysokości muffinek. Blachę przełożyć do piekarnika nagrzanego do 240 C i piec ok. 15 minut, do czasu aż wierzch będzie lekko brązowy. Po upieczeniu masa opadnie. Przed podaniem można udekorować cynamonem.
Smacznego!
Inspiracja książka „Street Food żarcie z ulicy„
Uwielbiam je! tylko dla takich przysmaków warto odwiedzić portugalie 🙂
Autor
Słyszałam same dobre rzeczy, więc jest na mojej liście 🙂
Pycha!!!
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Piękne i pysznie 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Uwielbiam do kawki ❤️
Autor
Najlepsze połączenie 🙂
Ciekawe połączenie 😋
Autor
Prosto i smacznie, mam nadzieję, że będzie kiedyś okazja spróbować te oryginalne 🙂
Cudowne babeczki i prosto się robi goście zadowoleni 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Mniam pyszne są 🙂
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂