Babeczki sernikowe z kremem i owocami to świetny pomysł na letni deser. Idealnie kremowe, aksamitne, trudno się im oprzeć : ) Swoją konsystencję zawdzięczają Twarogowi sernikowemu z Mascarpone Président, który ma super skład, a dzięki połączeniu twarogu z mascarpone nie musimy już dodawać tłuszczu do naszych sernikowych wypieków. Babeczki są bardzo proste do przygotowania, a efekt na pewno Was zachwyci. Polecam!!!
Składniki na babeczki (24 sztuki):
- 200 g herbatników
- 1 kg Twarogu sernikowego z Mascarpone Président
- 150 g cukru
- 4 jajka (wielkość L)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 C (grzałki góra-dół). Ciasteczka drobno rozkruszyć do konsystencji przypominającej piasek (można użyć blendera). Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Pozostałe składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia, aby masa się nie napowietrzyła. Łyżką nakładać na pokruszone ciasteczka, wyrównać. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 C. Piec przez 20 minut, wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 120 g białej czekolady
- dodatkowo ulubione owoce np. czereśnie, borówki
Kremówkę podgrzać, uważając, aby się nie zagotowała. Białą czekoladę posiekać, zalać podgrzaną śmietanką, wymieszać. Przestudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Udekorować babeczki, na wierzchu ułożyć owoce.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z marką Président
Wyglądają nieziemsko, piękne zdjęcia!!!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Wow porywam jedną! 🙂
Autor
Proszę się częstować 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wyglądają super, ile babeczek wychodzi z podanych składników?
Autor
24 🙂
Super 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pychota! Uwielbiam babeczki i sezonowe owoce. Proste a jakie pyszne 🙂
Autor
Dokładnie, pozdrawiam 🙂
Wyglądają rewelacyjnie a znając Pani serniki na pewno też tak smakują 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Piękne i pyszne serniczki 🙂 pierwszy raz udały mi się tak idealnie równe aż sama nie mogę uwierzyć, zrezygnowałam z kremu ale i tak rewelacja 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne wyszły 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Przepis super wyszły jak na foto 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelacyjne, bardzo kremowe 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Wyszły pysznie 🙂
Autor
Miło mi, że smakują 🙂
Przepis super zrobilam spód z dodatkiem masła i nie wiem czy dlatego troche mi pozniej zamokły od dołu??? Sama masa super 🙂
Autor
Być może masła było zbyt dużo?
Pychotka 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Przepyszne babeczki i prosto się robi 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Polewa mi wyszła bardzo wodnista…jutro zrobię drugie podejście. Co mogłam zrobić źle?
Autor
Chodzi o krem? 🙂 Kremówka nie może się zagotować, musi być podgrzana tylko na tyle, aby czekolada się rozpuściła. Później całość koniecznie trzeba dobrze schłodzić przed zmiksowaniem i postępować tak jak przy ubijaniu bitej śmietany tzn. uważać, aby jej nie przebić 🙂
Nie znam sie na gotowaniu i pieczrniu dlatego zawsze korzystam z przepisow. Jednak znalazlam kilka brakow po tym jak juz babeczki zrobilam, w przepisie nie ma mowy o masle wiec go nie dodalam do i spod mi sie rozsypuje… krem z biala czekolada mi sie nie ubil, uwazam ze lepiej najpierw zaczac ubijac smietane i dodawac ostudzona i rozpuszczona czekolade bo jak probowalam ubic wszystko razem to dupa. Smak babeczek wysmienity i pyszny i na pewno bede je jeszcze robic, ale z malymi poprawkami. Dla takich antytalentowcow w kuchni jak ja, wszystko musi byc dokladnie napisane… to tak na przyszlosc 🙂
Autor
Przepis jest opisany dokładnie krok po kroku tak jak został przygotowany 🙂 Nie ma potrzeby użycia masła, dlatego go nie użyłam, co widać również na zdjęciu 😉 Masa doskonale skleja spód babeczek. Krem zawsze ubijam w podany sposób i nigdy nie miałam z nim problemu, wystarczy wykonywać wszystko zgodnie z przepisem, dla mnie to właśnie gwarancja sukcesu (w podanym przez Panią rozwiązaniu o wiele łatwiej zwarzyć masę) 🙂 Oczywiście najlepsze w kuchni jest to, że każdy może sam wypracować swoje własne metody i ulubione smaki, więc eksperymenty są wskazane 🙂 Mimo to na moim blogu przekazuję wyłącznie te wypróbowane i sprawdzone przeze mnie 🙂
Takie komentarze mnie najbardziej śmieszą 😂 „nie znam się na gotowaniu i pieczeniu” ale wymądrzać się można … to że tobie koleżanko przepis nie udał to nie znaczy że coś z nim nie tak, prędzej z wykonaniem bo mi wyszły idealnie od a do z i sądząc po reszcie komentarzy u innych było podobnie, więc zamiast krytykować lepiej udać się do kuchni i poćwiczyć, bo z każdym doświadczeniem będzie lepiej – i taka dobra rada na przyszłość wiecej luzu 😊
Autor
Cieszę się, że babeczki się udały 🙂 Każdy kiedyś zaczynał, więc warto o tym pamiętać 🙂
jakich uzyc proporcji twarog – mascarpone nie moge znaleźć tego ktorego Pani uzyla
Autor
750g twarogu i 250 g mascarpone 🙂
Ooo super ,szukałam takiej odpowiedzi 😉
Autor
🙂