Moje dzieci kochają Babki, więc zawsze mam wielką trudność, aby je sfotografować, bo znikają od razu po wyjęciu z piekarnika ; ) Nie inaczej było tym razem z najszybszą babką świata. Mowa tu o czekoladowej babce z majonezem, która nie tylko jest błyskawiczna do przygotowania, ale równie pyszna i prosta. Babka nie wymaga użycia miksera, więc nawet najmłodsze dzieci przygotowują ciasto bez większej pomocy, co jest dodatkową frajdą. Polecam!!!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka majonezu
- 1 szklanka zaparzonej kawy
Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać majonez i zaparzoną kawę (może być jeszcze gorąca), wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35 minut – do suchego patyczka.
Smacznego!
Majonez do ciasta? :O Ciekawe
Autor
Jeśli jeszcze nie próbowałaś koniecznie polecam to zmienić 😀 U mnie w domu od zawsze na Święta jest babka majonezowa 🙂 Majonez to olej i jajka, więc nadaje wypiekom fajnej wilgotności, a w smaku oczywiście go nie czuć 😉
Rewelacja ❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Pycha cos jak babka ale ma cos z super ciacha czekoladowego 👌🏻
Autor
Najlepsze połączenie 🙂
Wspaniałe ciasto 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pycha dzięki za przepis 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
A kawę lepiej sypaną dodać czy rozpuszczalną?
Autor
Używam sypanej 🙂
A tak z ilu łyżeczek?
Autor
Dwie pełne łyżeczki 🙂
Super przepis dzieki!
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Troche mi przypomina w smaku takie fajne ciasto czekoladowe choc inna konsystencja moze przez majonez? Takiej szybkiej to jeszcze nie piekłam jak zabraknie idealnie dorobić 🙂
Autor
Tak, ta jest naprawdę błyskawiczna 🙂 majonez to sekretny składnik 😉