Szybka babka wielkanocna

Moje dzieci kochają Babki, więc zawsze mam wielką trudność, aby je sfotografować, bo znikają od razu po wyjęciu z piekarnika ; ) Nie inaczej było tym razem z najszybszą babką świata. Mowa tu o czekoladowej babce z majonezem, która nie tylko jest błyskawiczna do przygotowania, ale równie pyszna i prosta. Babka nie wymaga użycia miksera, więc nawet najmłodsze dzieci przygotowują ciasto bez większej pomocy, co jest dodatkową frajdą. Polecam!!!

Prosta babka wielkanocna

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 szklanka zaparzonej kawy

Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać majonez i zaparzoną kawę (może być jeszcze gorąca), wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Smacznego!

Babka majonezowa przepis
Szybka babka wielkanocna
Czekoladowa babka majonezowa
Najlepsza babka majonezowa

Komentarzy: 18

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2019 / 0:33

      Jeśli jeszcze nie próbowałaś koniecznie polecam to zmienić 😀 U mnie w domu od zawsze na Święta jest babka majonezowa 🙂 Majonez to olej i jajka, więc nadaje wypiekom fajnej wilgotności, a w smaku oczywiście go nie czuć 😉

  1. Agata
    10 kwietnia 2019 / 15:56

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2019 / 0:33

      Dziękuję 🙂

  2. Mania
    10 kwietnia 2019 / 18:59

    Pycha cos jak babka ale ma cos z super ciacha czekoladowego 👌🏻

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2019 / 0:34

      Najlepsze połączenie 🙂

  3. Isia
    10 kwietnia 2019 / 22:13

    Wspaniałe ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2019 / 0:34

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Pola
    11 kwietnia 2019 / 11:23

    Pycha dzięki za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 0:31

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  5. Karolina
    12 kwietnia 2019 / 9:00

    A kawę lepiej sypaną dodać czy rozpuszczalną?

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 10:06

      Używam sypanej 🙂

      • Karolina
        12 kwietnia 2019 / 11:37

        A tak z ilu łyżeczek?

        • Marta
          Autor
          12 kwietnia 2019 / 15:39

          Dwie pełne łyżeczki 🙂

  6. Gosia
    13 kwietnia 2019 / 16:28

    Super przepis dzieki!

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:19

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  7. Domi
    18 kwietnia 2019 / 1:14

    Troche mi przypomina w smaku takie fajne ciasto czekoladowe choc inna konsystencja moze przez majonez? Takiej szybkiej to jeszcze nie piekłam jak zabraknie idealnie dorobić 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:06

      Tak, ta jest naprawdę błyskawiczna 🙂 majonez to sekretny składnik 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 3 =