Cytrynowiec

Cytrynowiec to jedno z ulubionych ciast mojej córki. Ze względu na kolorystykę będzie pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole, a dodatkowo na pewno każdy z Waszych gości chętnie sięgnie po więcej niż jeden kawałek. Ciasto jest bardzo lekkie i wbrew pozorom mało skomplikowane do przygotowania. Spód stanowi proste cytrynowe ciasto z dodatkiem majonezu, który nadaje mu idealnej wilgotności. To patent mojej Babci, która sięgała po majonez nie tylko w przypadku dań wytrawnych : ) Kolejne warstwy to delikatna cytrynowa pianka i galaretka, których kwaskowość świetnie przełamuje warstwę śmietankowego kremu z bezą. Koniecznie wypróbujcie!!!

Cytrynowiec przepis

Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 115 g cukru
  • 100 g Majonezu Kieleckiego
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny

Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do misy miksera i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Zmiksować na niskich obrotach miksera i przelać do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Boki blachy wyłożyć folią spożywczą (aby pianka nie miała kontaktu z blachą, bo nabierze szarego koloru).

Pianka cytrynowa:

  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 250 ml wrzątku
  • 300 g serka homogenizowanego

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Przestudzić, a następnie dodać serek i zmiksować. Przelać na przestudzony spód i schłodzić w lodówce. Kiedy stężeje przygotować galaretkę.

Galaretka:

  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 400 ml wrzątku

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, przestudzić i przelać na gotową piankę.

Śmietankowy krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • beziki do dekoracji (ok. 100 g)

Kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować na gładki krem. Przełożyć na zastygniętą galaretkę. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować bezami.

Smacznego!

Majonez kielecki przepisy
Ciasto z majonezem
Ciasto na Wielkanoc

Ciasta na Wielkanoc
Ciasto z majonezem przepis
Przepisy na Wielkanoc
Majonez przepisy
Ciasto cytrynowe z bezą
Ciasto cytrynowiec
Wielkanocne ciasto z majonezem

*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki

Komentarzy: 50

  1. Karo
    4 kwietnia 2019 / 9:17

    Pysznie wygląda 💛💛💛

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 11:01

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Majka
    4 kwietnia 2019 / 10:27

    Arcydzieło ❤

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 11:01

      Dziękuję :)))

  3. Ala
    4 kwietnia 2019 / 10:35

    Jak sie robi takie beziki?

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 11:03

      2 białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać 100 g drobnego cukru i miksować do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści (może to potrwać kilka minut). Szprycą wyciskać kształty na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć w temp. 100 C z termoobiegiem. Im niższa temp. tym bardziej białe bezy, ale trzeba wydłużyć czas suszenia 🙂

  4. Sylwia
    4 kwietnia 2019 / 12:14

    Czy można czymś zastąpić majonez w cieście i serek w piance cytrynowej ?

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 14:54

      Majonez w cieście raczej nie ma odpowiednika, można by popróbować z olejem i żółtkiem, aby nadać ciastu tej charakterystycznej wilgotności, ewentualnie upiec zwykły biszkopt. Serek można zamienić na jogurt naturalny lub ubitą śmietankę kremówkę 🙂

  5. Agusia
    4 kwietnia 2019 / 13:09

    Pyszności pozdrawiam -Agusia 🙂

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 14:54

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

  6. Mima
    4 kwietnia 2019 / 14:22

    Wspaniały wypiek 🙂

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 15:16

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  7. Gośka
    4 kwietnia 2019 / 15:35

    Zobaczyłam zdjęcie na fejsie i mówię ALE JAK TO CO TU ROBI MAJONEZ?! hahah W ogóle nie skojarzyłam że u mnie w domu na wielkanoc też jest zawsze babka majonezowa ale sama nie piekę bo nie umiem więc jakoś mnie to nie fascynowało wcześniej. Swoją drogą to ciasto wygląda jak milion dolarów gratuluję!

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2019 / 18:20

      Bardzo dziękuję 🙂 Kiedy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej miałam podobne uczucia, ale po spróbowaniu wiedziałam, że majonez w cieście sprawdza się super 🙂

  8. Kinia
    4 kwietnia 2019 / 18:06

    Zrobione i faktycznie nie jest trudne a co mnie nawet trochę zaskoczyło to szybko zastyga taka przestroga co by nie zapomnieć jak ja … smak rewelacja lekkie dla moich milusińskich „słoneczkowe ciasto” tez hit 😊

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2019 / 18:20

      Bardzo mi miło, nazwa słoneczkowe ciasto jest świetna 🙂

  9. Lila
    4 kwietnia 2019 / 20:30

    Super przepis dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2019 / 18:20

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  10. Daria
    5 kwietnia 2019 / 10:38

    Super ciasto smakuje jak wyglada na wielkanoc powtóreczka 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2019 / 18:20

      Cieszę się bardzo 🙂

  11. Zoffie
    5 kwietnia 2019 / 13:10

    Wspaniałe ciasto!

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2019 / 18:21

      Bardzo dziękuję 🙂

  12. Magda
    5 kwietnia 2019 / 14:31

    Kolejny rewelacyjny przepis z tej strony

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2019 / 18:21

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. Milena
    7 kwietnia 2019 / 9:40

    Wspaniały wypiek nie mam dużego doświadczenia a wszystko wyszło dokładnie jak u Ciebie wiec jestem dumna, bezy dałam kupne bo to juz za wielkie wyzwanie 🙂

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:36

      Super, miło mi, że tak pięknie się udało, nie mogło być inaczej 😉

  14. Basia
    8 kwietnia 2019 / 0:20

    Pychotka 😊

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:38

      🙂 🙂 🙂

  15. Ela
    9 kwietnia 2019 / 23:46

    Ciasto jest pyszne 💛💛💛

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:03

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  16. Iza
    12 kwietnia 2019 / 10:24

    Pomocy jestem na etapie pianki ale robię w tortownicy i chyba jest trochę nieszczelna bo jak zaczełam wlewać to bokiem chce się wydostać ?

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 15:40

      Można poczekać aż zacznie tężeć i dopiero wtedy wlewać, aby nie wyciekała 🙂

      • Marta
        8 marca 2021 / 8:59

        Serek zwykły czy waniliowy?

        • Marta
          Autor
          8 marca 2021 / 11:54

          Zwykły 🙂

  17. Gosia
    13 kwietnia 2019 / 16:28

    Wspaniały wypiek!!!

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:19

      Super, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  18. Ela
    14 kwietnia 2019 / 20:16

    Super zamiast bezy dodałam na gore polewę z lemon curd wyszło pycha 💛

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:25

      Fajny pomysł z lemon curd 🙂

  19. Nowis
    18 kwietnia 2019 / 1:02

    Szybkie i pyszne, nie byłam przekonana do majonezu a jednak patent działa będę polecać dalej 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:02

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  20. Gosia
    20 kwietnia 2019 / 14:41

    Pycha ciasto jest wspaniałe 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:07

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  21. Angela
    1 maja 2019 / 15:04

    Pierwszy raz słyszę aby w cieście biszkoptowym był majonez! Wygląda pysznie wiec go napewno zrobię 😁

    • Marta
      Autor
      5 maja 2019 / 22:59

      Polecam wypróbować 🙂

  22. Joanna
    15 sierpnia 2019 / 8:25

    Ciasto jest pyszne. Robiłam w tortownicy, bo chciałam uzyskać coś na kształt torciku. Wyszedł super!

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2019 / 19:25

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 🙂

  23. Minuk88
    1 kwietnia 2022 / 14:24

    Cudowne ciasto lekkie, świeże polecam

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2022 / 22:55

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  24. BASIA
    3 kwietnia 2022 / 12:43

    Planuje zrobić to ciasto, ale zdaża mi się w takich warstwowych ciastach, że warstwy od siebie sie odklejają.
    Wtedy gdy ciasto jest pokrojone już na kawałki.
    Czy jest na to jakiś sposób?

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2022 / 22:59

      Tutaj nie ma tego problemu 🙂 W innych ciastach można odkroić „skórkę” z biszkoptu lub przełożyć go na drugą stronę, żeby masa lepiej przywarła do ciasta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 9 =