Chlebek do święconki

Punkt obowiązkowy w każdym wielkanocnym koszyczku to oczywiście chleb. Bardzo lubię przygotowywać mini chlebki w postaci zajączków, które nie tylko cieszą oko, ale również pysznie smakują i uwielbia je cała nasza rodzina. W tym roku wykorzystałam Zakwas chlebowy żytni Dr. Oetkera, dzięki czemu nasz wypiek nabrał wyjątkowego charakteru oraz struktury i smaku pieczywa na zakwasie! Różnica jest wyczuwalna również w świeżości tak przygotowanego drożdżowego ciasta, dzięki czemu nawet chlebki upieczone z wyprzedzeniem, będą pysznie smakować na Wielkanocnym śniadaniu. Polecam!!!

Chlebek do święconki

Składniki (8 sztuk):

Mąkę wymieszać z drożdżami, zakwasem, cukrem i solą. Mleko i masło przełożyć do niewielkiego rondla, podgrzewać do czasu, aż masło się roztopi. Przestudzić i do letniej masy dodać jajko, wymieszać. Całość przelać do suchych składników i dokładnie zagnieść elastyczne ciasto (można w tym celu użyć robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie, ciasto odgazować, ugniatając je rękoma. Podzielić na 8 części i formować zajączki. Z dużej kulki ulepić tułów, zakończony malutką kuleczką – ogonkiem, z mniejszej uformować głowę, na której dołożyć dwa kawałki ciasta przypominające uszy. Gotowe zajączki przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie chlebki posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!

Zakwas chlebowy żytni
Chleb na zakwasie
Chleb drożdżowy na zakwasie
Zakwas chlebowy Dr Oetker
Drożdżowe zajączki
Chlebki do święconki przepis
Chlebowe zajączki
Chlebki do Święconki
Zajączek do Święconki

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker

Komentarzy: 24

  1. Mania
    9 kwietnia 2019 / 11:33

    Wyglądają przepysznie! nie mam zdolności manulanych czy można z tego zrobić zwykłe bułeczki lub takie mini chleby? Czy jak upiekę w sb na święcenie to w nd będą dobre na śniadanie?

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2019 / 14:02

      Tak, oczywiście 🙂

  2. Aga
    9 kwietnia 2019 / 11:41

    Bardzo apetyczne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2019 / 14:03

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Magda
    9 kwietnia 2019 / 12:07

    Jak zawsze pomysł genialny <3

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2019 / 14:03

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Isia
    9 kwietnia 2019 / 12:31

    Super wyglądają będę robić 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2019 / 14:03

      Polecam i daj znać jak posmakowały 🙂

  5. Ewelina
    9 kwietnia 2019 / 17:36

    Zrobione, trochę sie martwiłam bo ciasto dobrze sie formowalo ale niektóre nie chciały mi sie zlepic, pierwsza turę odstawiłam i jak sie napuszyły to od razu sie posklejały a druga juz nie ryzykowałam i „przyklejalam” na białko heh. W smaku super, czuć zakwas ale jednocześnie trochę jakby słodycz od mlecznego pieczywa bardzo fajne połączenie do koszyczka bedzie powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:03

      Cieszę się, że już przetestowałaś i smakowały pomimo przygód 😉 Pozdrawiam 🙂

  6. 9 kwietnia 2019 / 21:05

    Ale urocze! Aż żal jeść 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:03

      Dziękuję :))

  7. Kinia
    9 kwietnia 2019 / 23:46

    Super ❤️

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2019 / 11:03

      Dziękuję 🙂

  8. Domi
    10 kwietnia 2019 / 15:56

    Pycha 😋

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2019 / 0:33

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Gosia
    13 kwietnia 2019 / 16:25

    Przepyszne polecam!

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:18

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Eeka
    14 kwietnia 2019 / 20:20

    Pyszne bardzo ładnie się napuszyły i w sumie nie ma z nimi tyle roboty jak myślałam 😊

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:25

      Super, że posmakowały 🙂

  11. Natalia
    19 kwietnia 2019 / 14:39

    Dziekuje za ten przepis i życzę wesołych świat 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:05

      Dziękuję i wzajemnie 🙂

  12. Gosia
    20 kwietnia 2019 / 14:40

    Chlebek upieczony czesc juz pozdjadana pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:07

      Super, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 16 =