Świąteczne, korzenne ciasteczka w zdrowszej odsłonie to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych pierniczków. Moje dzieci uwielbiają je do tego stopnia, że pieczemy je przez cały rok. Polecam!!
Składniki:
- 180 g mąki orkiszowej
- 20 g kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g miękkiego masła
- 100 g ksylitolu
- 1 jajko (wielkość L)
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika wymieszać. Miękkie masło utrzeć z ksylitolem, cały czas miksując dodać jajko. Następnie dodać suche składniki, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto owinąć w folię spożywczą, przełożyć do lodówki na 60 minut. Schłodzone rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, wyciąć dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 9-10 minut. Udekorować zmielonym ksylitolem.
Smacznego!
Wyglądają przepysznie czy mogę czymś zastąpić ksylitiol?
Autor
Cukrem trzcinowym 🙂
Rewelacja <3
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
Przepiękne zdjęcia i pyszne ciacha 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Cudowne zdjęcia i świetny przepis 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wspaniale ciacha 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Pyszne 😁
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
bardzo smaczne:)
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Nie wiem co mogłam zrobić źle ale ciasto nie dało się rozwałkować 😞. Rozpadało sie
Autor
Nie spotkałam się z tym problemem, a to nasz stały przepis 🙁 w podobnej sytuacji można dodać odrobinę wody 🙂