Flamkuchen (Tarte Flambée)

Flamkuchen, zwany również jako Tarte flambée to klasyczne danie kuchni niemieckiej i francuskiej. Z wyglądu przypomina bardziej pizzę niż tartę, ale niezależnie od formy jedno jest pewne, flamkuchen jest przepyszny i prosty do zrobienia. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się creme fraiche, ale ze względu na jej trudną dostępność w Polsce, z powodzeniem można wymieszać śmietanę z serkiem kanapkowym, aby uzyskać podobną konsystencję. Polecam!!!

Flamkuchen przepis

Składniki na ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 5 g soli (1/2 łyżeczki)

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Wyrabiać przez ok. 7 minut (ręcznie na stolnicy lub przy użyciu robota kuchennego), a następnie przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą. Przełożyć do lodówki na całą noc lub dzień (12-24 godz). Po wyjęciu z lodówki, ciasto lekko zagnieść, odstawić na 90 minut, aby się ogrzało. Następnie podzielić na 8 części i odstawić na 60 minut do garowania. Przygotować nadzienie.

Opcja z ciastem ekspresowym bez wyrastania:

  • 400g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 8 części.

Składniki na nadzienie:

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 100 g śmietankowego serka kanapkowego, dobrej jakości
  • 200 g surowego, wędzonego boczku

Cebule posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Śmietanę wymieszać z serkiem, boczek pokroić w kostkę. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na obsypanych mąką blatach. Wierzch posmarować śmietaną wymieszaną z serkiem, posypać cebulą i kostkami boczku. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temp. (co najmniej 250 C). Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 10-12 minut, aż boki ciasta będę mocno przyrumienione. Wyjąć z piekarnika, pokroić w poprzek na paski, podawać ciepłe.

Smacznego!

Tarte flambee przepis

Inspiracja „Chleb domowa piekarnia” P. Kucharski

Komentarzy: 34

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:25

      Bardzo mi miło, że inspiracja się przyda 😉

  1. Aga
    13 marca 2019 / 13:27

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:25

      🙂 🙂 🙂

  2. Isia
    13 marca 2019 / 13:44

    Super pomysł słyszałam o tym ale nie jadłam więc będę próbować 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:25

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Majka
    13 marca 2019 / 13:46

    Smakowita odmiana pizzy 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:26

      Coś innego, równie pysznego 😉

  4. Ola
    13 marca 2019 / 17:24

    Super !

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:26

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  5. Ania
    14 marca 2019 / 2:08

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:26

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Dorota
    14 marca 2019 / 17:03

    Dodałam nawet więcej cebuli i jest obłędne smakuje nawet na zimno więc super na imprezkę 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2019 / 0:27

      Cieszę się bardzo, że posmakowało 🙂

  7. Daria
    15 marca 2019 / 19:29

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2019 / 19:12

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2019 / 11:23

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  8. renia
    19 marca 2019 / 15:00

    Pycha moja nowa ulubiona pizza 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:31

      Super, bardzo mi miło 🙂

  9. wojti
    21 marca 2019 / 23:35

    pyszne to jest!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2019 / 22:24

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  10. ania
    18 kwietnia 2019 / 23:29

    super przepis na super obiad dzieki!

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:11

      Miło mi, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  11. PAULINA
    19 maja 2019 / 8:04

    Co to znaczy do garowania?

    • Marta
      Autor
      7 czerwca 2019 / 13:46

      Do wyrośnięcia 🙂

  12. piękno
    3 października 2019 / 13:59

    Coś wspaniałego!

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:19

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Kamila
    16 grudnia 2019 / 12:24

    Super przekąska 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:11

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  14. Natka
    2 lipca 2020 / 14:25

    Przepyszne żałuje ze takie kaloryczne bo jeślibyśmy co drugi dzień ❤️

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2020 / 1:26

      Skąd ja to znam 😉

  15. Kama
    2 lipca 2021 / 17:18

    Bardzo smaczne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2021 / 17:16

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 30 =