Budyń jaglany, idealnie kremowy z aromatyczną pomarańczową nutą. Bardzo prosty do przygotowania, świetnie sprawdzi się w formie deseru lub pożywnego śniadania. Budyń jaglany jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Polecam!!
Składniki (2 duże lub 4 małe porcje):
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego (10% np. Real Thai)
- szczypta soli
- 1 duża pomarańcza*
- miód lub syrop klonowy
Kaszę zalać zimną wodą, namoczyć przez 8 godzin. Następnie dokładnie wypłukać na sicie i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, dodać szczyptę soli, zagotować. Gotować pod przykryciem przez 30 minut, często mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Gorącą kaszę zmiksować z obraną pomarańczą i odrobiną miodu na jednolity, muślinowy krem. (Najlepiej sprawdzi się blender kielichowy o dużej mocy). Budyń przelać do miseczek i podawać od razu lub po schłodzeniu przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
*Uwaga Zamiast pomarańczy można użyć innych owoców np. mango lub malin. Jeśli zamiast pomarańczy dodamy sok z połowy cytryny oraz wanilię otrzymamy waniliowy krem jaglany, idealny do tart lub do podania jako wegańska panna cotta lub creme brulee.
Inspiracja – IG jarzynova Dominika Wójciak
Pysznie wyglada 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Interesujący sposób wykonania 🙂 Robiłam ostatnio szybką wersję ale Twoja rzeczywiście wydaje się idealna 😍
Idealna budyniowa aksamitna konsystencja, do tego cudowny smak a dodałam szklankę mleka kokosowego i szklankę domowego mleka orzechowego. Będę eksperymentować z różnym mlekiem i innymi owocami. Bombowe ❤
Autor
<3 Domowe mleko orzechowe brzmi super <3
Autor
Obie godne polecenia 😉 Kasza jaglana daje tyle możliwości, a pomyśleć, że kiedyś za nią nie przepadałam 😉
Ale się wstrzeliłyśmy, ja też właśnie robiłam ten budyń – faktycznie zasługuję na swoją popularność – jest pyszny 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
Przepyszny!!! 😋
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Zrobiłam i potwierdzam do zakochania 🙂
Autor
Super <3
Pyszny megaaaa kremowy i nie czuć kaszy jakby się ktoś zastanawiał 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Bardzo pyszny, nie miałam pomarańczy ale zrobiłam z grejpfrutem, kolor wyszedł pięknie różowy a w smaku orzeźwienie 🙂
Autor
Super pomysł, takiej wariacji jeszcze nie próbowałam 🙂
Przepyszny robiłam już kiedyś jaglany ale nie wyszedł taki aksamitny 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Trochę za słodki jak na mój gust. Czy można dodać połowe mleka i do tego wodę? Czy można go zamrozić?
Autor
Dodaję zaledwie odrobinę miodu i nam taka słodycz odpowiada, ale to rzecz gustu, więc można całkiem go pominąć i wykorzystać słodycz pomarańczy 🙂 Połowa mleka i połowa wody również się sprawdzi. Mrozić jeszcze nie próbowałam 😉
Rewelacja 🙂 przyznam szczerze zawsze gotuje kasze jaglaną na wodzie i teraz jak na tym mleku poszło to przed zrobieniem budyniu pół wyjedliśmy jakie to pyszne bardzo bardzo jestem zadowolona ! moje dzieci od jaglanki uciekają a taką mleczną wsuwały aż miło 🙂
Autor
Super <3 my też lubimy taką ugotowaną na mleku, zwłaszcza z dodatkiem owoców lub cynamonu 🙂
Super przepis 😋
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
oj tak, ten budyń jest genialny! próbowałam wielu różnych wersji, ale ta z Twojego przepisu smakuje mi najbardziej!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy to ma być cała pomarańcza czy tylko sok?
Autor
Cała pomarańcza 🙂