Schab duszony w sosie pomidorowym

Schab duszony w sosie pomidorowym to przepyszne danie na rodzinny obiad. Prosty do przygotowania, więc na pewno przypadnie Wam do gustu. Mięso jest idealnie kruche i delikatne, a dodatek aromatycznego sosu nadaje mu wyjątkowego charakteru. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub makaronu. Polecam!!!

Schab duszony w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kmin rzymski, cukier trzcinowy

Schab pokroić w plastry, delikatnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier i koncentrat pomidorowy Pudliszki, wymieszać. Dodać po jednej łyżeczce oregano, mielonego kminu rzymskiego oraz cukru trzcinowego i dusić razem przez kolejne 30 minut (schab powinien być miękki). W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Schab przepisy
Schab duszony przepis
Schab duszony przepis
Schab w sosie pomidorowym
Schab w pomidorach.

*Wpis powstał przy współpracy z Pudliszki

Komentarzy: 30

  1. Karo
    15 kwietnia 2019 / 10:44

    Wygląda zacnie

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 13:30

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Kaja
    15 kwietnia 2019 / 11:12

    Pycha uwielbiam duszony schab 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 13:30

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  3. Isia
    15 kwietnia 2019 / 12:28

    Mniam mniam apetyczne mięso 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 13:31

      Dziękuję 🙂

  4. Aurelka
    15 kwietnia 2019 / 14:36

    Super będę robić bo u mnie też wszyscy „pomidorowi” 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 23:39

      W takim razie na pewno posmakuje 🙂

  5. Dorota.Z.
    15 kwietnia 2019 / 15:02

    Pani Marto chce zrobić coś takiego na niedzielny obiad ale mam pytanie czy da się danie zamrozić bez szkody dla smaku bo niestety na świeżo nie dam rady?

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 23:40

      Oczywiście, bez problemu można zamrozić 🙂

  6. Dusia
    15 kwietnia 2019 / 18:12

    Uwielbiam!!!

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 23:40

      🙂 🙂 🙂

  7. Kinia
    15 kwietnia 2019 / 22:29

    Tez taki robię bardzo dobry dorzucam jeszcze śmietanę do smaku ale nie ma juz takiego ładnego koloru 😊

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 23:41

      U mnie niestety śmietana nie przejdzie ze względu na domowników 😉

  8. Ada
    17 kwietnia 2019 / 14:34

    Mięso jest przepyszne pracy nie za wiele a smak super, cała rodzinka się zajadała 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2019 / 15:13

      Super, że posmakowało całej rodzinie, pozdrawiam 🙂

  9. Gosia
    20 kwietnia 2019 / 14:42

    Rewelacja mniam mniam 😛

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2019 / 1:07

      Super, że posmakował 🙂

  10. Ana
    23 kwietnia 2019 / 17:53

    Mięso jest super, delikatne i praktycznie rozpływa się w ustach wiec wypróbuje ten sposób przygotowania w innych wariantach.

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2019 / 19:55

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  11. Chief
    28 maja 2019 / 14:47

    Super! 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:15

      Dziękuję 🙂

  12. bozenaK
    28 maja 2019 / 15:19

    Robiłem na mięsie z masarni dobrowolscy i wyszedł świetny! Soczysty i bardzo aromatyczny 🙂 Polecam!!

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:15

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Mania
    1 sierpnia 2019 / 0:57

    Przepyszne mięsko, bardzo delikatne jak dziewczyny wyżej wspominały a to dla mnie ważne bo schab mi sie żylasto kojarzy.. i dodatek sosu bardzo smakowity 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 12:00

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  14. Iza
    7 lipca 2020 / 16:27

    Pyszny schab. Polecam przepis

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2020 / 13:39

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  15. losiobat3
    6 kwietnia 2021 / 16:03

    Pytanie może banalne, ale jak długo należy smażyć /przesmażać mięso przed dodaniem bulionu?

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 17:06

      Wystarczy dosłownie kilka minut z obu stron, mięso nie może być surowe (z różowego zmieni kolor na jasny/jasnozłoty) 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 16 =