Faworki babci Irenki

Faworki to przysmak, który uwielbia cała nasza rodzina, więc pojawiają się u nas nie tylko z okazji Tłustego Czwartku. Idealne faworki muszą być kruche i delikatne. Pomijając odpowiednie ciasto, bardzo ważne jest jego przygotowanie przed smażeniem. Nie obejdzie się bez dobrego ubicia ciasta wałkiem, dzięki czemu w jego strukturze widoczne będą bąbelki powietrza. Drugim warunkiem koniecznym jest bardzo cienkie rozwałkowanie, tak aby ciasto było prawie przezroczyste. To zdecydowanie klucz do sukcesu : ) Polecam!!!

Faworki przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek (z jajek wielkości L)
  • 6-7 łyżek kwaśnej śmietany 18% (tyle ile ciasto zabierze)
  • 15 ml spirytusu
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 5 kostek smalcu do smażenia lub oleju roślinnego
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego). Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać więcej śmietany. Z ciasta uformować kulę i bić ją wałkiem ok. 10 minut. Następnie podzielić na kilka mniejszych części i bardzo cienko rozwałkować. Rozwałkowane ciasto pokroić na pasy o szerokości np. 3-4 cm i długości 10 cm. (Każdy pasek dodatkowo rozwałkowuję, aby był prawie przezroczysty, dzięki temu po usmażeniu faworku są idealnie kruche.) Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które przewlec jeden koniec. Odłożyć na ręcznik kuchenny i przykryć drugą ściereczką kuchenną. Kiedy całe ciasto będzie w ten sposób przygotowane, smażyć faworki na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron do zrumienienia. Osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Faworki Babci Irenki
Jak zrobić kruche faworki
Kruche faworki

Inspiracja „Dwanaście słodkich miesięcy” K. Guzik

Komentarzy: 20

  1. Asia
    28 lutego 2019 / 17:09

    A zawsze się zastanawiałam skąd się biorą takie pecherzyki 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2019 / 1:14

      Tajemnica rozwiązania 😉

  2. Nora
    28 lutego 2019 / 17:40

    Idealnie kruche brawo!

    • Marta
      Autor
      1 marca 2019 / 1:14

      Dziękuję 🙂

  3. Isia
    28 lutego 2019 / 19:28

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      1 marca 2019 / 1:14

      🙂 🙂 🙂

  4. Milena
    28 lutego 2019 / 23:43

    Pyszności dziś cały dzień z Twoich przepisów 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2019 / 1:15

      Jak miło! pozdrawiam 🙂

  5. Inez
    1 marca 2019 / 12:06

    Pyszne są 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:45

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Emilka
    5 marca 2019 / 19:44

    Pycha i bardzo kruche wiec nie łatwo sie oderwać 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2019 / 22:50

      Potwierdzam 😉

  7. Beata
    20 lutego 2020 / 11:29

    Super ! Prosty i szybki przepis .
    Polecam wszystkim . Wyszły wspaniałe i kruchutkie😀

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:34

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  8. Jana
    4 lutego 2021 / 11:14

    W końcu trafiłam na idealny przepis, faworki wyszły super, bardzo kruche rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:00

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  9. Lila
    10 lutego 2021 / 11:06

    Pyszne polecam.

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 13:51

      Super, że posmakowały 🙂

  10. OLGA
    12 lutego 2021 / 13:28

    wow…wyszło z pęcherzykami!!! a ż miałam nerwy ( stresujacy dzień )to ciasto biłam z pòł godziny.Terapeutyczny przepis!!!lol

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:03

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 13 =