Oczy Carycy to wyjątkowe ciasto, które przyciąga wzrokiem i obłędnym smakiem : ) Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania i w tym zabieganym świątecznym okresie można je zrobić z wyprzedzeniem, bo jak każdy warstwowiec najlepiej smakuje kolejnego dnia. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!
Składniki na ciasto jasne (blacha 23×33 cm):
- 6 białek
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.
Składniki na ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Żółtka i jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez ok. 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzone wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 200 g masła
Szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować (można blenderem) z mąkami i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i zagotować, często mieszając, do czasu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (wtedy nie utworzy się kożuch) i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując.
Składniki na polewę:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować), dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z ognia. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Dodatkowo:
- 2 galaretki ( zielone, niebieskie lub turkusowe )
- 1 szklanka kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczone w 250 ml wrzątku)
- 1 opakowanie biszkoptów (200 g)
Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, wystudzić. Kawę zaparzyć, ostudzić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy budyniowej. Biszkopty krótko moczyć w kawie, ułożyć na masie. Zalać tężejącą galaretką, tak aby wypełniła wolne miejsca między biszkoptami. Przykryć pozostałą częścią masy i następnie drugim blatem ciasta. Udekorować polewą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Mniam !
Autor
🙂 🙂 🙂
Ciasto wygląda wspaniale 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, dokładnie też tak smakuje 😉
Piękności 😍 Muszę sukcesyw przygotować, każdą kostkę po kostce którą opublikowałaś, bo same święta trwają zbyt krótko, żeby to wszystko pochłonąć 😉
Autor
Dziękuję 🙂 Ostatnio sporo było „okazji” do pieczenia i trochę tych publikacji jeszcze czeka 🙂 na szczęście na ciasto każda pora jest dobra 🙂
Co za cudo!!!
Autor
Dziękuję 🙂
Wygląda super! Ale bym teraz zjadła takie ciacho 😉
Autor
Dziękuję, chętnie bym podesłała kawałeczek 😉
Pycha ❤️
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Cudowne ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Smakowicie wygląda! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Ciasto jest przepyszne wszyscy goście nie mogli się zachwycić 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pycha polecam fajnie wyglądało tez z czerwona galaretka bo innej nie miałam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Hit ostatniego spotkania ze znajomymi 🙂 dziękuję za Pani super ciacha 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelacyjne ciasto i wyszło tak jak na zdjeciu tylko kolor galaretki miałam inny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pracochłonne ale super dzięki
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Ciasto wyszło wspaniale bardzo dziękuję za kolejny sprawdzony przepis uwielbiam też pani ciasto biskup i sernik z mascarpone ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo mi miło i cieszę się, że wypieki smakują:) pozdrawiam 🙂
Mam pytanie, czy jeśli ciast nakładać będę w sobotę, to mogę p\biszkopt upiec już dziś i owinąć go folią, czy raczej nie, bo zrobi się wilgotny?
Autor
Biszkopt upiekłabym dzień wcześniej, nie próbowałam co się stanie z biszkoptem, który leży dłużej 😉 to ciasto najlepiej smakuje kilka dni po przełożeniu, więc jeśli ma być na weekend można zacząć piec np. w czwartek, a przekładać w piątek 🙂
Czy do ciasta ciemnego idzie 1 ŁYŻKA proszku do pieczenia??? Chce się upewnić bo będzie to ciasto na święta 🙂
Autor
Tak 🙂
Dziękuję i pozdrawiam świątecznie 🙂
Autor
Również pozdrawiam 🙂
Bardzo smaczne i efektowne ciasto.Juz robiłam i dziś także przygotowuję. Dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Witam
Czy można jakieś roślinne mleko zastosować ?
Autor
Tak, bez problemu można zamienić, kokosowe, migdałowe na pewno super pasują 🙂