Wystarczą 3 składniki, aby wyczarować przepyszne, półkruche rogaliki z naszym ulubionym nadzieniem. Idealne do popołudniowej kawy, czy herbaty : ) Polecam!!!
Składniki (ok. 16 sztuk):
- 150 g masła
- 200 g twarogu półtłustego
- 200 g mąki pszennej
Nadzienie:
- powidła/marmolada/czekolada/krem czekoladowy
Twaróg dokładnie zmielić, aby nie było grudek, dodać masło i mąkę i zagnieść gładkie ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podzielić nożem na trójkąty, nałożyć ulubione nadzienie i zwinąć rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu aż się zarumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Rewelacja a zdjęcia jak zawsze cudowne !
Autor
Bardzo dziękuję to ogromnie miłe 🙂
Bez jajek?
Autor
Tak 🙂
Caluski smalowaly mi synkowi i mężowi i szybko zniknly wiec te tez na pewno będą przepyszne ! Szczegolnie z dżemem od babci 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 a dżemu od Babci tylko pozazdrościć :)))
Będziemy dziś piec 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowały 🙂
Super zabieram się do pracy 🙂
Pyszne następnym razem robię od razu podwójną porcję 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Rogalików jeszcze nie robiłam, ale ciasteczka z tego ciasta są pyszne 🙂
Autor
W takim razie koniecznie wypróbuj, są równie pyszne jak ciasteczka 🙂
Coś pysznego 😋
Autor
Cieszę się bardzo 🙂
Zrobione zjedzone i przepis zostaje na dłużej 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Będę robić, bo ciasta na bazie twarogu bardzo lubię 😋
Autor
Super <3
Genialne ❤❤❤
Autor
Suuuuper <3
Mniam mniam 🙂
Autor
Super, że przypadły di gustu 🙂
Są pyszne robiłam z nutella 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Przepyszne i łatwo sie robi 😉
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Właśnie ostygły i wcinamy, są naprawdę przepyszne, proste i szybkie ! 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂
Pani Marto! Takiego laika,w sprawach kulinarnych,to chyba jeszcze Pani nie widziała.To będą moje 1-e w życiu rogaliki. Mam więc związane z tym pytanie: Czy twaróg można zastąpić serkiem z pudełka? Zastanawiam się,jak(w czym) zmielić twaróg ? Czy może to być mikser? Przepraszam za tak banalne pytania…ale to naprawdę będzie dla mnie „ten pierwszy raz” 😉 Pozdrawiam serdecznie
Autor
Każdy kiedyś zaczynał, bez obaw 🙂 Można zastąpić serkiem z pudełka, ciasto może być wtedy odrobinę bardziej klejące i mocniej chłonąć mąkę przy podsypywaniu podczas wałkowania 🙂 Twaróg można zmielić mikserem- dokładnie go rozetrzeć, szybciej będzie blenderem (takim ręcznym typu żyrafa lub szatkownica) lub maszynką do mielenia mięsa, ale nie każdy posiada 🙂 Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂
Koniecznie muszę upiec w weekend! Czy masło powinno być z lodówki czy w temp. pokojowej?
Autor
Z lodówki 🙂
Wyszły cudowne! miały być na dwa dni, a zjedliśmy z mężem za jednym razem 😀 Mąż powiedział, że są uzależniające 😉
Autor
Super, że też posmakowały 🙂 Fakt, one są takie niepozorne, a szybko znikają 😉