Przepyszne ciasto Ptasie Mleczko idealnie sprawdzi się na wszelkie przyjęcia i rodzinne spotkania. Delikatny biszkopt i lekka pianka w towarzystwie czekoladowej polewy na pewno podbije Wasze serca. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, wystarczy tylko chwila cierpliwości i oczekiwanie aż całość zwiąże się w lodówce, ale efekt jest tego wart: ) Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha 25×32 cm*):
- 4 jajka (wielkość L)
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*Upiekłam w mniejszej blaszce zmniejszając proporcjonalnie składniki na piankę, ale bez modyfikacji składników biszkoptu, dlatego u mnie jest on bardzo wysoki.
Składniki na piankę:
- 2 galaretki (cytrynowe lub bezbarwne)
- 250 ml wrzątku
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 cukier wanilinowy
Składniki na polewę:
- 100 g masła
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 niepełna łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Opcjonalnie:
- 1/2 słoiczka powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, zmiksować. W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Przelać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 minut. Przestudzić i posmarować dżemem lub powidłami.
Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy i całość krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Masę przelać na wystudzony biszkopt, wyrównać i przełożyć do lodówki.
Przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać śmietanę, cukier i kakao, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Całość zagotować na małym gazie i zdjąć z ognia. Wlać żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Przestudzić i przelać na ciasto, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
Wow po prostu wow!
Autor
Dziękuję 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło i polecam wypróbować 🙂
Na dzień Babci już nie zdążę ale czeka w lodówce i będzie na dzień dziadka 🙂
Autor
Super <3
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Super 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Jest i u mnie jutro dam znać jak wyszło smakowo ale wygląda super <3
Autor
Super, czekam na informację 🙂
Rewelacja tak szybko jak wjechało na stół tak szybko zniknęło 🙂
Autor
Super <3
Piękne 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ciasto jest rewelacyjne dziekuje za przepis 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
A jaka ta śmietana ma być na polewę?
Autor
Użyłam takiej, którą podałam w składnikach tzn. 18% 🙂
Ciasto jest rewelacyjne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Upiekłam to pyszne ciasto. Jest lekkie I bardzo szybko znika 😀. Przecudne zdjęcia😀
Autor
Dziękuję, ogromnie mi miło, że zdjęcia się podobają i jeszcze bardziej, że ciasto posmakowało 🙂
Przepyszne ciasto robi się łatwiej niż wygląda a nie mam ręki do ciast 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Ciasto jest rewelacyjne polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Chyba każdy uwielbia ptasie mleczko. Kupne jadł każdy ale zrobić w domu własne to jest wyczyn. Łatwo nie będzie ale z tym przepisem mam nadzieję że się uda 😀 Trzymajcie kciuki w sobotę pierwsza próba!
Autor
Trzymam kciuki i mam nadzieję, że posmakowało 🙂
Przepyszne ciacho dziekuje za przepis 🙂
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
A czy blacha to na być ta duża z piekarnika?
Pozdrawiam
Autor
25×32 cm 🙂
Już widzę, przepraszam 🥴
Autor
Nie ma za co 🙂 Pozdrawiam 🙂