Flaczki to podobno jedna z tych zup, do których trzeba dorosnąć : ) Być może jest w tym trochę prawdy, bo moje dzieci nadal nie za bardzo są do niej przekonane, w przeciwieństwie do mojego Męża, który od lat ją uwielbia. A jak jest u Was? : ) Jeśli nie mieliście okazji wypróbować, zacznijcie od tego przepisu, wychodzą pyszne – polecam!!!
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych (oczyszczonych i odgotowanych)
- 1/2 kg chudej wołowiny bez kości (np. łopatka, udziec)
- 2-3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- 1/2 dużego selera
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- sól, pieprz, chili
- imbir, gałka muszkatołowa
- majeranek
Składniki na zasmażkę:
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Flaki przełożyć do garnka, jeśli są w dużych kawałkach to pokroić w mniejsze paski, zalać zimną wodą. Zagotować, odcedzić na sicie, wylewając wodę. Przelać zimną wodą, ponownie przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować przez 20 minut od momentu zagotowania. Odcedzić i ponownie przepłukać zimną wodą. Odstawić.
Wołowinę opłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać 2 ½ litra zimnej wody. Zagotować i przecedzić do drugiego garnka przez sitko o bardzo małych oczkach, aby pozbyć się „szumu” (można też zebrać go szumówką, bez przelewania). Dodać obrane 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, por i ¼ selera. Dodać 2 płaskie łyżeczki soli, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu. Gotować co najmniej godzinę na wolnym ogniu (mięso powinno być prawie miękkie).
Rosół przecedzić przez drobne sito do drugiego garnka. Warzywa, liście, ziele i pieprz wyrzucić, a mięso pokroić w drobne paseczki i dodać do rosołu razem z odgotowanymi flakami. Doprawić 3 ziarenkami ziela angielskiego, 5 ziarenkami pieprzu, 2 liśćmi laurowymi i ¼ łyżeczki chili.
Dodać również pozostałe obrane i starte na dużych oczkach tarki warzywa – 1 marchewkę, 1 pietruszkę, ¼ selera. Jeśli flaczki będą zbyt gęste można dolać trochę zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Gotować około 60 minut, a pod koniec gotowania doprawić do smaku – dodać ¼ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotować zasmażkę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć na jasny kolor. Dodać 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki i chwilę przesmażyć razem. Do zasmażki wlewać powoli gorący rosół od flaków (ok 1 chochelki) cały czas mieszając, aby nie było grudek. Przelać do flaków, zagotować i gotować razem kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majeranek.
Smacznego!
ehh ja tam stara nie jestem a flaczki uwielbiam 🙂 też robię ze zasmażką takie są najsmaczniejsze 🙂
Autor
Dobrze wiedzieć 😉 zasmażka dodaje charakteru 😀
Nigdy nie jadłam u nas się nie robiło ale powiem że wyglądają zachecająco tylko ta nazwa 😉
Autor
Nazwa osobliwa, ale smak najważniejszy 🙂
Pycha uwielbiam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Uwielbiam flaczki i nawet w dzieciństwie jadłam ale bez zasmażki sprawdzę tą opcję 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Pyszna zupa fajne proporcje szczególnie Mąż zadowolony bo mięska sporo 🙂 moge polecić 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Dziękuje za przepis zrobiłam i kolejny raz się nie zawiodłam u Pani 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Smakują jak u mnie w domu super 🙂
Autor
Najlepszy komplement 🙂
Przepis super, zrobiłam dla syna i męża i okazało się za mało 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pychota!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam flaczków w wieku 4 lat. Bardzo mi wtedy posmakowały i w tej kwestii nie zmieniło się nic do dziś 🙂 Ale rozumiem, że być może do tej zupy trzeba „dorosnąć”. Myślę, że nie każdy się odważy chociażby z uwagi na główny składnik 😉
Chętnie wypróbuję Twój przepis.
Pozdrawiam!
Autor
Podziwiam tą nieustającą sympatię, zwłaszcza, że wśród dzieci niewielu jest zwolenników flaczków 🙂 Zapraszam do wypróbowania 🙂 Pozdrawiam!
No cóż… nigdy nie jadłam flakow , ale ugotowałam wg tego przepisu. Rosół doprawiłam przed dodaniem flakow, ale wtedy musi być trochę przesolony i mocniej doprawiony. Wszyscy się zajadali i bardzo chwalili. Dzisiaj gotuję ponownie 👍
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Przepyszne takie dokładnie jak jadłam u babci która niestety nie zdążyła podzielić się przepisem …
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Przepis idealny 🙂
A wiesz co dodaje moja mama do flaczków? Razem z gałką ściera na tarce cynamon. Świetnie podkręca ten niezwykły smak zupy..
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂 a patent super, koniecznie wypróbuję 🙂
Flaczki jak u mojej ś.p. Babci bardzo dziekuje za przywolanie tego smaku !!!
Autor
Najlepszy komplement 🙂
Przepis rewelacyjny palce lizać 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Wyszły super z zasmażką wersji keto. Dziękuję za przepis!!! Pozdrawiam
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Rewelacja moje pierwsze flaki zrobione samodzielnie dzieki za dokladny przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂