Błyskawiczny do przygotowania torcik truskawkowe tiramisu idealnie sprawdzi się na letnie imprezy. Pysznie i prosto polecam!!!
Składniki:
- 1 słoik konfitury truskawkowej ok. 250 g
- 1/5 szklanki Cointreau lub innego likieru pomarańczowego
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 350 g serka mascarpone
- 250 ml kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- okrągłe biszkopty, ok. 250 g
- 600 g świeżych truskawek
W naczyniu wymieszać konfitury, 1/3 szklanki likieru pomarańczowego i sok pomarańczowy.
W osobnym ubić śmietanę kremówkę, cukier, wanilię. Część ubitej kremówki wmieszać do mascarpone, by go rozrzedzić, po chwili dodać resztę i wymieszać.
Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Część mieszanki z konfiturą wyłożyć na dno naczynia. Na dnie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim, na nie wyłożyć znowu konfiturę, następnie serek mascarpone z kremówką, na wierzchu położyć truskawki w plasterkach. Warstwy powtórzyć.
Naczynie przykryć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 8 godzin lub całą noc. Przed podaniem przyozdobić plasterkami truskawek i biszkoptami.
Smacznego : )
A o mnei to juz nie wspomniałaś;) Mi bardzo smakowało, o dziwo, bo nie lubię owoców w cieście przecież;P
OMG! wygląda genialnie, ślinka mi dosłownie na klawiature cieknie!!!
Uwielbiam truskawki. Szkoda że tak późno natrafiłem na ten przepis