Na ostatnie dziecięce przyjęcie przygotowałam kruche ciasteczka pieczarki i muszę przyznać, że zaskoczone miny małych gości były bezcenne. Ciasteczka wyglądają identycznie jak znane grzyby, więc początkowo taki deser wywołał nie lada zdziwienie, ale nieśmiałe próby szybko poskutkowały błyskawicznym zniknięciem ciasteczek : ) Ciasteczka pieczarki są bardzo kruche, delikatne jak typowo piaskowe ciasto, dzieci (i nie tylko) je uwielbiają. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, więc koniecznie wypróbujcie : ) Polecam!!!
Składniki (ok. 20 ciasteczek):
- 150 g masła lub margaryny
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowo: pusta butelka i trochę kakao
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, dodać jajko i ponownie zmiksować. Cały czas ucierając dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną, pszenną i sodę oczyszczoną. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki (można delikatnie oprószyć ręce mąką, jeśli ciasto będzie się kleić), przełożyć na blachę zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Gwint butelki obtoczyć w kakao i wcisnąć w środek każdej kulki (do około połowy), formując nóżki pieczarek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15 minut.
Smacznego!
Inspiracja magazyn „Moje Gotowanie”
Rewelacja 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Super pomysl czegos takiego jeszcze nie widzialam 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Pyszne są i znikają tak szybko jak się je robi polecam 🙂
Autor
O tak, znikają zdecydowanie za szybko 🙂
Pychotka ❤️
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Rewelacyjny efekt 😍 Masło może być?
Autor
Dzieci powinny być zachwycone 🙂 Masło też się sprawdzi 🙂
Zaczęłam od zdjęć i powiem szczerze myslalam ze Ty pieczarki upiekłas … ale pieczarkowe ciastka średnio mi pasowały wiec doczytałam co i jak … ekstra !!!
Autor
Haha to by dopiero była historia z takimi prawdziwie pieczarkowymi ciasteczkami 🙂 🙂 🙂 Tutaj tylko wygląd podobny 😀
Dzieciom zapakowałam dziś do śniadaniówki będą miały niespodziankę w szkole 🙂 dla mnie w smaku pychotka kruche, nie za słodkie 🙂
Autor
Mam nadzieję, że niespodzianka udana 🙂 Pewnie byli lekko zdziwieni 🙂
Pyszne są.
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Genialne 😀
Autor
Dziękuję, miło mi, że przypadły do gustu 🙂
Pyszne sa!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Ciasteczka są pyszne, kruche i delikatne w smaku, rzadko komentuję ale chciałabym napisać że jestem też pod wrażeniem Pani zdjeć gratulacje!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
jak długo pozostają świeże?
Autor
Wydaje mi się, że maksymalnie 4-5 dni, u nas zawsze znikają błyskawicznie, więc osobiście nie testowałam 🙂
Dlaczego moje wyszły słone? Robiłam dokładnie według przepisu.
Autor
Może omyłkowo dodała Pani za dużo sody?
Robiłam wszystko według przepisu a wyszły mi słono-gorzkie.
Autor
Coś musiało pójść nie tak 🙁 Ciasteczka zdecydowanie nie powinny tak smakować.
Wyglądają świetnie, ale smak okropny. Takie słono-gorzkie. Wszystko było według przepisu. Co może być przyczyną?
Autor
Jedna z Pań miała podobny problem, może przypadkiem również dodała Pani za dużo sody?
Wystarczy dodać lyżkę soku z cytryny. Soda potrzebuje czegoś kwaśnego dla aktywacji i neutralizacji gorzkiego posmaku.
Jakiej maki można użyć dla wersji bezglutenowej? 🙂
Autor
Spróbowałabym z ryżową, ale ciasteczka są i tak dość sypkie ze względu na sporą ilość mąki ziemniaczanej 🙂
A jak myślisz zamiast pszennej owsiana? Piękne te pieczary 🙂 chcę je dzisiaj zrobić i jeszcze cytrynowe z Twojego bloga, też wyglądają cudnie!
Autor
Nie ma tej pszennej wiele, więc można spróbować 🙂
Wyszły super, bardzo dziękuję za przepis do tego zrobiłam cytrynowe też pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 Dobrze wiedzieć, że mąka owsiana też się sprawdzi 🙂 Pozdrawiam 🙂
Przepis świetny, choć przez przypadek lekko zmodyfikowany, niestety zabrakło mi mąki ziemniaczanej do pełnych dwóch szklanek, a że było niedzielne popołudnie i sklepy nieczynne uzupełniłam braki budyniem śmietankowym, i powiem szczerze że śmietankowy smak tych pysznych kruchych ciasteczek wow, pozdrawiam i dziękuję za przepis
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało, super pomysł na modyfikację 🙂
Są super i zawsze robią wrażenie. Tylko nie można przekładać ich na kratkę jak są ciepłe 🙈
Autor
Tak, mina gości zawsze bezcenna 🙂 Pozdrawiam 🙂