Delikatne i puszyste placuszki z serka homogenizowanego to świetny pomysł na leniwy poranek. Są naszą wariacją na temat placuszków z mascarpone, które wprost uwielbiamy : ) Kojarzą mi się z weekendowymi śniadaniami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je również w tygodniu niezależnie od pory dnia. Pokochają je także dzieci, więc warto zrobić od razu podwójną porcję ; ) Polecam!!!
Składniki (6 sztuk):
- 200 g naturalnego serka homogenizowanego (temp. pokojowa)
- 1 jajko (wielkość L, temp. pokojowa)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 80 g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Serek wymieszać z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, na rumiany kolor z obu stron. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
OMG placuszki na pewno są obłędne bo u nas sami plackożercy, ale te ZDJĘCIA !!! Przecudowny klimat 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Pycha właśnie zajadamy się z córeczką 🙂
Autor
Super, cieszę się, że posmakowały 🙂
Super na pewno zrobie.
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowały 🙂
Mniam mniam aż sie rozpływają w ustach polecam 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Będę robić, tym bardziej że teraz placuszki smakują najbardziej 😋
Autor
O tak, ciepłe śniadania to domena jesieni 🙂
Pyszne. Bardzo delikatne ale nie ma
problemu z przewracaniem na patelni nawet bez tłuszczu 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Udały się dzieciaki zachwycone dzięki za inspiracje 🙂
Autor
Super <3
Umiliły nam sobotnie śniadanie pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Czy można dodać serek homogenizowany waniliowy?
Autor
Tak 🙂
Przepyszne są robimy co najmniej raz w tygodniu 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Uwielbiam te placuszki, super do dziecięcej śniadaniówki zawsze znikają 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂