Moje dzieci uwielbiają proste wypieki, najlepiej bez żadnych dodatków w postaci kremów, czy polew : ) Babki idealnie wpisują się w ten klimat, a ich zaletą jest również prostota i szybkość przygotowania. Babka gotowana wychodzi bardzo miękka i wilgotna, do zrobienia bez użycia piekarnika : ) Polecam!!
Składniki:
- 200g masła lub margaryny (temp. pokojowa)
- 50 ml śmietanki kremówki 30% (temp. pokojowa)
- 32 g cukru wanilinowego
- 1 niepełna szklanka cukru
- 5 jajek wielkość L – oddzielnie żółtka i białka (temp. pokojowa)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżeczki ciemnego kakao
- 3 łyżki wrzątku
Kakao zalać 3 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać. Miękką margarynę i śmietankę zmiksować z cukrem wanilinowym i zwykłym na jasny, puszysty krem. Żółtka oddzielić od białek i dodawać kolejno do maślanego kremu, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie stopniowo dodawać do masy i zmiksować. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać szpatułką do ciasta. Całość podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao wymieszane z wodą. Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać kaszą manną. Następnie przekładać do formy na przemian łyżkę jasnego i ciemnego ciasta, do wykorzystania całości. Formę przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką od patelni jeśli macie akurat taki rozmiar i wstawić do dużego garnka napełnionego wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy na babkę. Babkę gotować na niedużym ogniu przez 100 minut od momentu zagotowania się wody. Po upływie tego czasu wyjąć formę z babką z garnka. Zdjąć folię aluminiową i przykryć ściereczką. Odstawić do przestudzenia, a następnie przełożyć z formy na talerz.
Smacznego!
Babki też lubimy gotowanej wieki nie robiłam 🙂
Autor
Mam nadzieję, że będzie okazja, aby to zmienić 🙂
Nie miałam nigdy okazji robić takiej babki. Muszę to nadrobić. Piękne zdjęcia 😒❤️
Autor
Pamiętam moje pierwsze podejście, nie dość, że spaliłam garnek to jeszcze „zatopiłam” babkę (nie wiem nadal jak to możliwe w tym samym czasie 😉 Ale na szczęście się nie poddałam, bo babka gotowana jest super, wilgotna i lekka 🙂
Pysznie się prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Pychota 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂
Uwielbiam babki choć piekłam do tej pory tylko na Wielkanoc ale Twoja ładnie się wpasowała w jesienny klimat więc chyba się skuszę 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂
Moja pierwsza babka gotowana i jest rewelacyjna 🙂 o wiele fajniejsza od piaskowych taka mocniej wilgotna 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Wspaniała właśnie zajadamy się do kawki pozdrawiam 🙂
Autor
Super, smacznego 🙂
Moja pierwsza babka gotowana i na szczescie jest sukces, przepis super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę i gratuluję pierwszej babki 🙂