Wizyta u Babci nie może się odbyć bez kawałka jej czekoladowego ciasta : ) To jeden z tych prostych wypieków, do których zawsze miło się wraca. Najlepiej smakuje w towarzystwie malin i bitej śmietany : ) Polecam!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 5 łyżek kakao
- 250 g margaryny
- 1 szklanka wody
- 5 jajek (wielkość L)
- 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukru, kakao, margarynę i wodę przełożyć do rondla, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45-60 min. do suchego patyczka.
Smacznego!
U mnie też się takie piekło!!!!!! ale z polewą czekoladową 🙂
Autor
O to taki smak dzieciństwa 🙂
Fajne ciacho trochę takie z niczego, ale dobrze smakuje przełożyłam dodatkowo powidłami.
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Piękne zdjęcia i ciacho wygląda bardzo apetycznie ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że się podoba <3
I co z tego ,że piękne zdjęcie! Wyszedł przeslodzony zakalec :-/ A mogę powiedzieć , że umie piec. Do tego termoobieg przez godzinę czasu 180 C ? Masakra
Autor
Przykro mi, że ciasto się Pani nie udało. Często korzystam z tego przepisu i zdjęcie odzwierciedla moje wykonanie 😉 Tak jak napisałam w przepisie ciasto pieczemy 45-60 minut, do suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, ale jeśli Pani dużo piecze na pewno zna Pani swój piekarnik i jego możliwości, więc można optymalnie dostosować czas pieczenia wg wskazówek i wybrać opcję grzania, z której Pani korzysta. Podaję zawsze ustawienia, na których ja piekę i mi odpowiadają. Pozdrawiam 🙂