Kronans kaka, czyli szwedzkie ciasto migdałowe, ciężkie i wilgotne z cytrusową nutą. Zaskakującym dodatkiem są tu ugotowane ziemniaki, których oczywiście nie czuć, zdecydowanie dominuje smak maślano-migdałowy : ) Nie jest to typowe ciasto, którym zajada się moja rodzina, ale zniknęło w tempie błyskawicznym, więc to chyba najlepsza rekomendacja. Polecam!!
Składniki (tortownica 26 cm):
- 200 g uprażonych i zmielonych migdałów
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 5 jajek (wielkość L)
- skórka otarta z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
- do podania: bita śmietana i świeże owoce
Ugotowane (najlepiej dzień wcześniej) ziemniaki zmiksować z jajkami na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Dodawać przesianą mąkę na zmianę z masą jajeczno-ziemniaczaną. Na koniec dodać zmielone migdały, szczyptę soli i skórki cytrusów. Wymieszać do połączenia się składników. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno, boki można wysmarować masłem). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50-55 minut, po tym czasie potrzymać przez 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!
Inspiracja „Lubię. Atlas z przepisami.”
bardzo oryginalne. chetnie zrobie na weekend 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Mniam pysznie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować, inne niż wszystkie 😉
Jadłam wiele warzywnych ale z ziemniakami tylko bułeczki 😉 swoją droga były pyszne wiec ciasto też spróbuje ❤️
Autor
Super, mam nadzieję, że ciasto również przypadnie Ci do gustu 🙂
Genialne bardzo oryginalne i nikt nie wierzył że z ziemniakami 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 😀
Odważne połączenie, ale wygląda pysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Ach i och ❤️ Uwielbiam wszystkie Twoje oryginalne przepisy 👍 Z przyjemnością spróbuję 😉
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 u nas latem głównie przerabiamy tarty i drożdżowe, więc zawsze to miła odmiana 😀
Zaintrygowałaś mnie więc mam plan na sobotę 🙂
Autor
Mam nadzieję, że posmakowało 🙂
Jak to stwierdziły dzieci ciacho jest trochę dziwne ale nam smakowało 🙂 Bardzo orientalne 🙂
Autor
Super, zawsze warto być otwartym na nowe smaki 🙂