Kostka truskawkowa

Cudowna pogoda za oknem potęguje dobry nastrój i moją chęć na owocowe wypieki. Kostka truskawkowa to idealne ciasto na lato! Puszysty, wilgotny, szpinakowy biszkopt pokryty delikatnym truskawkowym musem, zachwyca od pierwszego kęsa : ) Świeży szpinak nadaje pięknego koloru, a w cieście jest zupełnie niewyczuwalny. Polecam!!!


Kostka truskawkowa ciasto

Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 5 jajek (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 120 g świeżego szpinaku (temp. pokojowa)
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z jednej limonki do nasączenia

Szpinak i olej zmiksować blenderem na jednolitą szpinakową masę (świetnie sprawdza się blender kielichowy). Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać kolejno żółtka nadal ubijając. Przelać masę szpinakową i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Ciasto z wierzchu delikatnie zbrązowieje. Górną część odkroić, tak by otrzymać blat o grubości ok. 2,5 cm. Blat zostawić w formie i nasączyć go sokiem wyciśniętym z limonki.

Składniki na truskawkowy mus:

  • 650 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 450 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej

Truskawki pokroić w plasterki. Przełożyć je do rondelka wraz z cukrem i sokiem z cytryny i zagotować do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę. Do gorącego puree dodać galaretkę (proszek) i wymieszać, aby dokładnie się rozpuściła. Przestudzić, a następnie przełożyć do lodówki do schłodzenia. Masa może delikatnie zgęstnieć. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać masę truskawkową i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać na wystudzony zielony biszkopt i wyrównać. Przełożyć na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała. Przed podaniem można ozdobić świeżymi truskawkami oraz okruszkami pozostałymi ze szpinakowego biszkoptu. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Leśny mech z truskawkową pianką


Ciasto z truskawkami


Truskawkowa pianka na szpinakowym cieście

Przepis źródło

Komentarzy: 30

  1. Natalia
    28 maja 2018 / 11:05

    Cudowności 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 0:30

      Dziękuję 🙂

  2. ives
    28 maja 2018 / 11:23

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 0:30

      Dokładnie tak smakuje 😉

  3. Majka
    28 maja 2018 / 12:14

    Co za piękniś 😍 Cudowny pomysł 👍

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 0:31

      Piękny i jeszcze pyszny, trzeba wypróbować 😀

      • Majka
        31 maja 2018 / 23:16

        Cudowny 😍 Pyszny z pięknym intensywnym kolorem. Szpinak robi swoje 👍

        • Marta
          Autor
          6 czerwca 2018 / 0:33

          Dokładnie, naturalny barwnik 🙂

  4. Aga
    28 maja 2018 / 13:36

    Idalne na dzien dziecka 🙂 juz widze te usmiechniete buzki na takie kolory 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 0:31

      Przyciągają wzrok 🙂

  5. Jasia
    28 maja 2018 / 14:14

    Wspaniale ciasto!!! 💚💗💚

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 0:31

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Magda
    29 maja 2018 / 0:40

    Swietnie wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 0:32

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. Ela
    29 maja 2018 / 18:23

    Przepyszne jest 🙂 a leśnego mchu nie lubię!!! Wiec trochę sie obawiałam jak mi podejdzie 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 0:33

      To bardzo dobra wiadomość 🙂 również według mnie świeży szpinak jest mniej wyczuwalny niż ten mrożony 🙂

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2018 / 0:32

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  8. Maku
    4 czerwca 2018 / 18:11

    Pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2018 / 0:35

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. Marta
    6 czerwca 2018 / 0:20

    Pychota zarowno ciacho jak i mus 🙂 moge jesc tez oddzielnie a do zwyklego lesnego mchu raczej juz powrotu nie bedzie… 🙂

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2018 / 0:36

      🙂 🙂 🙂

  10. Minia
    11 maja 2019 / 8:24

    Rewelacyjne ciasto ❤️

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:52

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  11. Iza
    17 maja 2019 / 5:46

    A można dodawać mrożony szpinak? Jak tak to ile ?😊

    • Marta
      Autor
      7 czerwca 2019 / 13:47

      Nie próbowałam, ale niestety wydaje mi się, że tutaj nie pasuje, bo to jest „lekkie” ciasto 🙂

  12. Ewcia
    23 maja 2019 / 10:38

    Super ciacho spod jest lekki nie czuć szpinaku a truskawkowy mus zgapie do innych wypieków ❤️

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:11

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  13. Justyna
    4 czerwca 2022 / 13:12

    Pyszne w smaku , ale mi coś ten krem się rozjechał niestety nic nie stężał po 12 h w lodówce :/ Nast razem może dwie galaretki dam

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:40

      Ooo to pewnie truskawki miały w sobie bardzo dużo soku, dwie galaretki na pewno pomogą 🙂 Cieszę się, że mimo to posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 1 =