Proste ciasto z rabarabrem

Miękkie i puszyste, ucierane ciasto z rabarbarem. Jest tak proste i szybkie do przygotowania, że poradziła sobie z nim nawet moja kilkuletnia córka. Radość z jedzenia była podwójna ; ) Polecam!


Proste ciasto z rabarbarem

Składniki (blacha 20×20 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 gałązki rabarbaru (poza sezonem mogą być również inne owoce)

Jajka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, zmiksować. Gładką masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć dość blisko siebie na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


Ucierane ciasto z rabarbarem przepis

Inspiracja „Wielka Księga z Wypiekami”

Komentarzy: 22

  1. Niki
    8 maja 2018 / 10:48

    Pysznie wygląda! uwielbiam takie ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2018 / 12:40

      Dziękuję i polecam, idealne do kawy, czy herbaty 🙂

  2. Agata N.
    8 maja 2018 / 12:23

    Ale zdolniacha z tej twojej córki 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2018 / 12:40

      Dziękuję – przekażę 🙂

  3. N.
    8 maja 2018 / 12:34

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2018 / 12:40

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  4. Isia
    8 maja 2018 / 13:37

    Najlepsze sa takie proste ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      9 maja 2018 / 10:55

      Zdecydowanie 😀

  5. Majka
    8 maja 2018 / 14:45

    Ciacho na szybko 😉 Super!

    • Marta
      Autor
      9 maja 2018 / 10:55

      Często się przydają 😀 😀 😀

  6. Jaga
    8 maja 2018 / 18:15

    Przepyszne dodałam od siebie jeszcze kruszonkę bo moj chłopak uwielbia 🙂

    • Marta
      Autor
      9 maja 2018 / 10:56

      Super, dobrze wiedzieć, że też fajnie pasuje 🙂

  7. Romka
    9 maja 2018 / 18:30

    Super ciacho jak u Mamusi i faktycznie łatwe 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2018 / 14:03

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  8. Basia
    10 maja 2018 / 9:49

    Bardzo smaczne dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2018 / 14:03

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  9. Ania
    11 maja 2018 / 14:26

    Ciacho wyszło super, delikatne ale wilgotne idealne na przekąskę 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2018 / 12:24

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Agusia
    19 maja 2018 / 19:39

    Kolejny super przepis dziekuje 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 0:09

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Dora
    30 maja 2018 / 9:52

    Pychotka uwielbiam takie proste ciacha moze dlatego ze nie mam reki do pieczenia a takie mi wychodza 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 22:41

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂 trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 20 =