Kokosowy sernik na czekoladowo-owsianym spodzie, to pyszny sernik, który przygotujecie błyskawicznie, ale niestety zniknie równie szybko ; ) Na szczęście możecie go jeść bez wyrzutów sumienia, bo poza walorami smakowymi jest również bardzo zdrowy. Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica 20 cm):
- 150 g płatków owsianych
- 40 g ciemnego, niesłodzonego kakao
- 90 g płynnego miodu
- 100 g oleju kokosowego
Płatki owsiane wymieszać z kakao, a następnie z miodem. Przełożyć na blachę (może być ta od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Piec ok. 8 minut. Wyjąć i przestudzić na blaszce, a następnie zmiksować blenderem na proszek. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie ugniatać za mocno, aby spód nie był za twardy. Wstawić na kolejne 5 minut do gorącego piekarnika. Wyłączyć piekarnik, spód zostawić do wystygnięcia.
Składniki na serową masę:
- 500 g twarogu śmietankowego
- 200 ml mleczka kokosowego w puszce (dobrze schłodzonego, o wysokiej zawartości kokosa)
- 30 g gorzkiej czekolady o zawartości min 70% kakao)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- opcjonalnie miód do dosłodzenia
Twaróg zmiksować z mlekiem kokosowym. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i ewentualnie miód do smaku. Żelatynę rozpuścić w miseczce z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuścić na parze, uważając, aby nie zrobiła się za ciepła. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy twarogowej i bardzo dokładnie zmiksować. Przełożyć na gotowy spód, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby masa stężała, choć trudno doczekać do tego momentu i u nas sernik zaczął znikać od razu i taki świeżo przygotowany smakował mi najbardziej ; )
Smacznego!
Mmmm wcale nie wygląda na zdrowy co traktuję jako komplement 😀 Zrobię sobie na dzisiejszy podwieczorek 🙂
Autor
Haha bardzo dziękuję 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂
Coś dla mnie, zwłaszcza teraz 😉 Mam w planie Twój jabłecznik ale to cudo też mnie kusi 😉
Autor
Trudny wybór, najlepiej upiec oba 😉
I tak też zrobiłam 😉 Świetne połączenie 😋
Autor
To pięknie 🙂 jak zawsze uśmiecham się od ucha do ucha na taki komentarz 🙂
Jeszcze nie jadłem kokosowego sernika, być może okaże się, że będzie to ogromna konkurencja dla mojego ukochanego tradycyjnego sernika
Autor
Polecam wypróbować, jest pyszny 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wygląda obłędnie
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować, jest pyszny 🙂
uwielbiam kokos, więc dla mnie przepis idealny! 🙂
Autor
Polecam! 🙂
Moje smaki 🙂 serniczek jest pyszny a sam spod to juz petarda i bede wykorzystywać tez do tarty 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że tak posmakował 🙂
Super przepis nic już nie zostało 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pychotka ja dalam troche miodu do sera bo dopiero sie odzwyczjam od slodyczy ale naprawde smak rewelacja 🙂
Autor
Super 🙂 🙂
Wyszedł bardzo smaczny ja nie dałam czekolady ani żelatyny 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Robilam wczoraj🙂, jest przepyszny 😊. Przepis Z pewnosci a pojdzie dalej 😉.
Autor
Ogromnie mi miło, że posmakował 🙂
Mam pytanie – czy zamiast oleju kokosowego można użyć innego, na przykład rzepakowego? Jeżeli tak, to w tej samej proporcji?
Autor
Niestety olej rzepakowy zupełnie się tu nie sprawdzi, olej kokosowy można zastąpić roztopionym masłem (zwykłym, klarowanym lub ghee).