Bułeczki czosnkowe z parmezanem

Bułeczki czosnkowe z parmezanem to przysmak, którego zapewne nie muszę Wam specjalnie reklamować ; ) Bardzo aromatyczne, drożdżowe, puszyste ciasto z rozpływającym się czosnkowym masłem i posmakiem parmezanu. Idealne na zimowe chłody. Polecam !


Bułeczki czosnkowe z parmezanem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 i 1/2  szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka wielkość L
  • 1/3 szklanki masła pokrojonego w kostkę (ok. 75 g)

Składniki na nadzienie:

  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 3 łyżki czosnku (świeżego, przeciśniętego przez praskę)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • opcjonalnie 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

W małej misce połączyć ciepłe mleko, drożdże i około łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.

W misie miksera, wyposażonego w hak do ciasta, połączyć mąkę, mieszankę mleczną, cukier, sól, jajka i masło i mieszać na średnim poziomie aż do momentu połączenia, a następnie ugniatać na wyższych obrotach przez około 8 do 10 minut, aż będzie gładkie i nieco miękkie. (Ciasto można również wyrobić ręcznie). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, około 90 minut.

Uderzyć ciasto pięścią, w celu odgazowania, a następnie przenieś je na blat lekko posypany mąką. Rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 0,65 cm. Rozłożyć równomiernie miękkie masło i posypać posiekanym czosnkiem, parmezanem, papryką i opcjonalnie pietruszką. Zrolować w ciasną, długą roladę, a następnie pociąć ją na 12 równych kawałków. Przenieść na dobrze natłuszczoną blachę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi się rozmiar, około 60 minut minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg)  do złotobrązowego koloru około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie ostudzić.

Smacznego!


Bułeczki z parmezanem

Inspiracja

Komentarzy: 14

  1. Ania
    28 lutego 2018 / 13:53

    Super wytrawna wersja takiej jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2018 / 22:47

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Ewa
    28 lutego 2018 / 14:42

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2018 / 22:47

      🙂 🙂 🙂

  3. Jaga
    28 lutego 2018 / 16:53

    Reklamować zdecydowanie nie trzeba drożdżowe biorę w ciemno 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2018 / 22:47

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Dorka
    28 lutego 2018 / 18:00

    Drożdżowe w wytrawnej wersji brzmi kusząco bo nie jestem fanka słodkości 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2018 / 22:47

      W takim razie wypróbuj koniecznie 🙂

  5. Marta
    28 lutego 2018 / 19:12

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2018 / 22:48

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Julia
    1 marca 2018 / 12:44

    Mięciutkie puszyste i mocno czosnkowe super nastepnym razem dodam też ser mozzarella 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2018 / 22:27

      Super, że posmakowały 🙂 dobrego sera nigdy za wiele 😉

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:25

      Zdecydowanie, będą pasować idealnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 2 =