Jeśli lubicie tajską kuchnię, zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem podbije Wasze serca : ) Mocno aromatyczna i pikantna, a przy tym bardzo prosta i szybka do przygotowania. Mój Mąż już został jej fanem nr 1, więc na pewno na stałe zagości w naszej kuchni : ) Polecam!!!
Składniki (dla 3-4 osób):
- 400 g filetu z kurczaka
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 szalotki lub 1 mała czerwona cebula
- 1 niepełna, płaska łyżka oleju kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki ciętej trawy cytrynowej
- 2 liście kaffiru
- 4 szklanki wody
- 200 ml mleczka kokosowego (z puszki o wysokiej zawartości miąższu kokosowego)
- 200 g makaronu ryżowego
- świeża kolendra do podania
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać kurczaka pokrojonego w paski oraz pastę curry. Wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w paski oraz chili pokrojone w plasterki, pozbawione pestek. Przesmażyć i po ok. 2 minutach dodać sos sojowy, sos rybny, imbir, trawę cytrynową, pokruszone liście limonki kaffir, wodę i rozmieszane mleczko kokosowe. Gotować na średnim ogniu kilkanaście minut, do miękkości kurczaka. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Podawać z gotową zupą, dekorując kolendrą.
Smacznego!
Bardzo lubię takie zupki na pewno zrobię 🙂
Autor
Polecam 🙂
Wygląda jak milion dolarów 😀 Braknie mi tego kafiru ale jak tylko go dorwę to robię 🙂
Autor
Super, gorąco polecam 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam, Twoja wygląda jak z tajskiej knajpy pycha !
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Mniam ale to musi smakować 🙂
Autor
Tego smaku nie da się opisać, trzeba spróbować 😀
A mnie to zawsze ciekawi jak u Ciebie się przeplatają te fit przepisy z tymi pysznymi ale lekko kalorycznymi <3
Autor
To nie jest zamierzone 😉 Balans i równowaga to podstawa, lubię po prostu smaczne rzeczy i byłoby super, gdyby zawsze były one fit, ale niestety te mało zdrowe też dobrze smakują 😉
Bajka 😍 Gdzie kupujesz świeżą trawę cytrynową i kafir? Póki co w szafce trawa sproszkowana a kafir nieznany. Te wschodnie klimaty zaczęły się u mnie dzięki Twojemu blogowi i oczywiście miłość od pierwszego kęsa ☺️ Więc jestem pewna, że to danie to perełka!
Autor
Kupiłam w Tesco, jest w moim taka półka smaki „Azji” i są tam różne perełki. Wydaje mi się, że w większych marketach są one coraz popularniejsze, powinny też być w Piotrze i Pawle 🙂 Trawę cytrynową mam właściwie liofilizowaną (całe łodygi) więc może mamy to samo? A liście kaffiru to liście limonki, bardzo aromatyczne, fajnie będą pasować do różnych dań 🙂
Megaaa ostra i megaaa dobra 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Cieszymy się że nasza zupka smakowała 🙂
Autor
Przepyszna! 🙂
Wyszła pysznie polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pychotka 🙂 Małżon bardzo bardzo zadowolony bo kocha tajskie smaki 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Martuś, czym można zastąpić czerwoną paprykę w tym przepisie?
Autor
Jeśli masz dostęp to może być również żółta lub zielona papryka 🙂
Ugotowałam ją na dzisiejszy obiad, ale zamiast kurczaka dodałam krewetki. Mąż nie mógł przestać „próbować” 😉 Szykuje się dziś wspaniała uczta! Dziękuję za ten i wiele innych przepisów! Wszystko jest przepyszne!
Autor
Ogromnie mi miło, dziękuję za tak pozytywną wiadomość z rana 🙂 Życzę smacznego i zapraszam częściej 🙂
Rewelacyjny przepis ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂