Sernik słodko słony

Sernik słodko słony to propozycja na intensywnie czekoladowy sernik z dodatkiem soli i chili, które idealnie podkręcają jego smak. Całość zwieńczona jest polewą z czekolady i masła orzechowego. Aż trudno uwierzyć, że to jeszcze sernik ; ) Polecam!

Sernik czekoladowy

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26-28 cm):

  • 130 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 szczypta soli
  • 65 g cukru
  • 75 g masła

Masa serowa:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • szczypta chili w proszku
  • 700 g twarogu (mielony o zawartości 7-10% tłuszczu)
  • 300 g mascarpone
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 20 g mąki
  • 5 jajek (wielkość L)
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie posiekane orzeszki ziemne i sól w płatkach

Przygotować spód. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać. Dodać roztopione masło i łyżką dokładnie zagnieść ciasto (nie łączy się w zbitą kulę). Wyłożyć nim dno tortownicy pokryte papierem do pieczenia, bardzo mocno dociskając, aby spód był chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 C.

Kremówkę zagotować w niewielkim garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć i wrzucić do środka połamaną czekoladę i chili. Odczekać kilka minut, a następnie mieszać do momentu uzyskania gładniej, lśniącej masy. Twaróg zmiksować z mascarpone. Dodać mąkę, cukier i sól, mieszać tylko do połączenia się składników. Następnie dodać jajka, jedno po drugim. Na koniec masę czekoladową (może być ciepła). Wymieszać i przelać na przestudzony spód. Piec w kąpieli wodnej (na poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą) przez ok. 45 minut, do czasu aż boki sernika się zetną, a środek będzie delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem roztopić w kąpieli wodnej: czekoladę z masłem orzechowym i solą. Rozprowadzić na wierzchu sernika. Opcjonalnie udekorować posiekanymi orzeszkami ziemnymi i solą w płatkach.

Smacznego!


Sernik słodko słony


Kremowy sernik czekoladowy

Inspiracja „Lubie. Atlas z przepisami”

Komentarzy: 18

  1. Edyta
    3 stycznia 2018 / 13:36

    Jakie to musi być pyszne!!!

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2018 / 0:57

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Aga
    3 stycznia 2018 / 13:49

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2018 / 0:57

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka
    3 stycznia 2018 / 14:37

    Mmm…delicious ❤️

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2018 / 0:57

      Dziękuję!!! 🙂

  4. Rosie
    3 stycznia 2018 / 15:34

    Idealny na te smutne styczniowe dni 😀

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2018 / 0:58

      Zdecydowanie 🙂

  5. Agata
    3 stycznia 2018 / 23:20

    Mmmmm 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2018 / 0:58

      🙂

  6. Mia
    4 stycznia 2018 / 14:26

    Fajne połączenie nigdy nie jadłam czekoladowego sernika…

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2018 / 0:58

      Polecam 🙂

  7. Grażyna
    4 stycznia 2018 / 20:25

    Sernik jest przepyszny smakuje zupełnie jak czekoladowy mus 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2018 / 0:58

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  8. Madzia
    8 stycznia 2018 / 13:46

    Wyszedł super 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2018 / 1:14

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Dorota
    7 listopada 2018 / 10:26

    Smakuje rewelacyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2018 / 1:44

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 23 =