Sernik w cieście czekoladowym

Kolejne połączenie sernika i czekoladowego ciasta ; ) Chyba muszę wstrzymać się na jakiś czas z produkcją wyrobów z serem, bo T. powoli ma dość … Jak dla mnie sernik pod różnymi postaciami możemy jeść cały czas! ; )

sernik w cieście czekoladowym

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g połamanej gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)

Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.

Mąkę i sodę przesiać razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Białka odłożyć (do późniejszego wykorzystania).

Składniki na masę serową:

  • 750 twarogu półtłustego – dwukrotnie zmielonego
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g roztopionego lub miękkiego masła

Twaróg, cukier, żółtka, mąki, ekstrakt i masło umieścić w misie i krótko zmiksować – do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę (razem z tymi, które zostały z masy czekoladowej). Ubite białka podzielić na pół. Jedną wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą do masy serowej.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej, na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które przykrywamy masą czekoladową, później serową itd. do wykończenia obu mas.

Piec w temp. 175 C przez ok. 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego : )

1 komentarz

  1. Weerona
    14 maja 2011 / 23:36

    Bardzo smakowite ciasto :). Muszę wypróbować przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
1 + 10 =