Ciasto marchewkowe bez mąki pszennej i cukru

Uwielbiam ciasto marchewkowe zwłaszcza z dodatkiem pysznej, kremowej polewy : ) Niestety pomimo marchewki w składzie, ten smakowity klasyk kojarzy się zazwyczaj z dużą dawką „pustych” kalorii i wydaje się być nieosiągalny dla osób dbających o racjonalne odżywianie. Na szczęście mam dla Was przepis, który zawiera same zdrowe składniki, bez glutenu, mąki pszennej i cukru. Można jeść bez wyrzutów sumienia : ) Polecam!!

fit ciasto marchewkowe przepis
Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):

  • 200 g marchewki
  • 100 g ananasa (może być mrożony)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 25 g mąki ryżowej*
  • 25 g mąki gryczanej*
  • 25 g mąki kokosowej*
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g płatków migdałowych
  • 25 g orzechów pekan, posiekanych
  • 25 g wiórków kokosowych

Składnik i na polewę:

  • 1 opakowanie naturalnego serka do kanapek o dobrym składzie
  • 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu

Marchew i ananasa zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jajka ubić na jasną, puszystą masę, dodać syrop klonowy, zmiksować. Olej kokosowy roztopić, przestudzony wlewać cienkim strumieniem do jajecznej masy, cały czas miksując. Dodać marchewkę z ananasem, wymieszać szpatułką. Mąki wymieszać ze szczyptą soli, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, orzechami i wiórkami kokosowymi. Przełożyć do marchewkowej masy i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 50 minut. Przestudzić.

Serek wymieszać z syropem klonowym, udekorować ciasto. Wierzch można posypać cynamonem.

Smacznego!

* Mąki można dowolnie mieszać, będzie pasować również mąka ziemniaczana i owsiana.


dietetyczne ciasto marchewkowe przepis

Komentarzy: 36

  1. Aga
    19 października 2017 / 15:01

    Pysznie wygląda na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2017 / 22:04

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Majka
    19 października 2017 / 15:30

    Już niebawem i docenię ten przepis szczególnie 😊 Skład rewelacja!

    • Marta
      Autor
      19 października 2017 / 22:04

      Ooo będziesz wykluczać gluten z diety? 🙂 Na szczęście zamienniki też pyszne 🙂

  3. 19 października 2017 / 16:08

    świetna propozycja, pycha!

    • Marta
      Autor
      19 października 2017 / 22:05

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

  4. Ala D.
    19 października 2017 / 19:59

    Jest pyszne zamiast syropu klonowego dałam miód ale do marchewki a nie jajek i tez wyszło super 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2017 / 22:05

      Super! 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂

  5. Evie
    19 października 2017 / 20:10

    Czy można zmielić migały na mąkę razem z płatkami owsianymi?

    • Marta
      Autor
      19 października 2017 / 22:05

      Oczywiście 🙂

  6. Madzia
    19 października 2017 / 21:48

    Poporoszę kawałek do kawki 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2017 / 22:05

      Proszę się częstować 😉

  7. Majka
    20 października 2017 / 8:52

    Nie nie, będę musiała bardziej uważać na to co jem a to ciasto jest super 😉 I pomyśleć, że pierwszy posiłek to będzie kleik 😉

    • Marta
      Autor
      20 października 2017 / 19:59

      A to już chyba się domyślam co nadchodzi 🙂 🙂 trzymam kciuki!

      • Majka
        20 października 2017 / 20:18

        Dziękuję, zostało jeszcze sporo czasu 😉 Skuszę się na to ciasto dużo szybciej 😋

        • Marta
          Autor
          20 października 2017 / 22:50

          Daj znać jak posmakowało 🙂

          • Majka
            23 października 2017 / 22:11

            Wyszło super 😋 Miła odmiana wersji tradycyjnej 🙂

          • Marta
            Autor
            23 października 2017 / 23:41

            Super, że posmakowało 🙂 🙂 🙂

  8. Ryba
    20 października 2017 / 17:49

    Wyszło pyszne!!!! bardzo aromatyczne słodziutkie od ananasa i lekko wilgotne mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2017 / 19:59

      Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      23 października 2017 / 23:38

      Zdecydowanie 🙂

  9. Dusia
    23 października 2017 / 20:15

    Pysznie wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      23 października 2017 / 23:40

      Bardzo mi miło 🙂 🙂

  10. Mela
    24 października 2017 / 11:05

    Super ciasto dzieki za inspiracje 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2017 / 22:13

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  11. Natalia Maliniak
    28 października 2017 / 16:46

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2017 / 23:09

      Super, że posmakowało 🙂

  12. IzaK
    3 listopada 2017 / 12:02

    Pysznie wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2017 / 21:44

      Super 🙂 🙂

  13. Tośka
    16 listopada 2017 / 22:44

    Mniam fajnie że zdrowe jedzenie nie musi smakowac jak styropian 😉 będę na pewno piec ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2017 / 23:45

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Evita
    26 listopada 2017 / 1:57

    Pycha 🙂 moje pierwsze podejście do takiej wersji i na pewno wrócę po więcej 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2017 / 23:20

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Kasia
    1 czerwca 2019 / 13:29

    Witam. Czy mogę dodać miód zamiast syropu klonowego?

    • Marta
      Autor
      7 czerwca 2019 / 13:42

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 17 =