Czy są tu jacyś miłośnicy batoników Bounty? : ) Osobiście mam do niego słabość, więc postanowiłam przygotować kokosową tartę, która nie tylko jest pyszna, ale również zdrowa i możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia. Deser idealny! : ) Tarta jest intensywnie kokosowa, ale nie tak słodka jak batonik, a do tego błyskawiczna do przygotowania : ) Polecam!!!
Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 18 cm):
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- 35 g oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
Płatki migdałowe zmiksować blenderem z płatkami owsianymi na drobny pył. Dodać mąkę orkiszową, kakao i wymieszać. W małym garnuszku roztopić olej kokosowy wraz z syropem klonowym. Przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć przygotowane ciasto, dokładnie wylepić dno i delikatnie wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Składniki na kokosową masę:
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (o dużej zawartości ekstraktu z kokosa)
- 2 łyżki musu kokosowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- opcjonalnie 1 łyżka syropu klonowego
Stałą część mleka kokosowego ubić na sztywny krem (podobny do bitej śmietany). Dodać mus kokosowy (aby miał płynną postać delikatnie go podgrzać) oraz wiórki kokosowe i całość zmiksować tylko do połączenia się składników.
Przełożyć na ostudzony spód, wyrównać.
Składniki na polewę:
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Olej kokosowy podgrzać z syropem klonowym, aby był płynny. Stopniowo dodawać kakao, mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Udekorować tartę.
Smacznego!
Pysznie wyglada 😍😍😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Brakuje słów ❤ Słodki ideał!!!
Autor
Ogromnie mi miło 🙂 🙂 🙂
Cudowna! czy mocno czuć, że jest „zdrowa” ? 😉
Autor
Nie! 🙂 jeśli mój Mąż zajadał ją ze smakiem (a nie jest miłośnikiem zdrowych „wynalazków”) to na pewno nie poczujesz, że to wersja fit 🙂
Wspaniale się prezentuje jeszcze dziś zrobię bo kocham kokosowe smaki 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Pyszna 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, dziękuję za informację 🙂
Jak dla mnie ideał 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂
O a ja myślałam że to będzie taka prawdziwa bounty mocnooo słodka i z cukrem jak oryginalnie 😉
Autor
Taka klasyczna jest też na blogu, zapraszam 🙂 https://www.marta-gotuje.pl/tarta-bounty/
Nie mam akurat gdzie kupić mleka kokosowego :((((
Autor
To spróbuj ze zblendowaną ugotowaną kaszą jaglaną, zmieszaną z musem kokosowym i wiórkami 🙂 Smak trochę inny, ale też będzie smacznie 🙂 Ilość musu będzie trzeba zwiększyć 🙂
Przepyszna 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Tarta jest super a spód genialny wykorzystam do innych ciach 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂 również uwielbiam ten kruchy spód 🙂
kupiłaś mnie! 🙂 jestem ogromną fanką kokosa, a w wersji fit tym bardziej do mnie przemawia! 🙂
Autor
Koniecznie wypróbuj, jest pyszna 🙂
Pyszna wyszła 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Tarta jest przepyszna kocham Twoje ozdrowione wersje 🙂
Autor
Dziękuję, to ogromnie miłe 🙂
Jak dla mnie ideał !!! dodałam tylko jako inna polewe roztopioną gorzką czekoladę 90% 🙂
Autor
Super 🙂
Pyszna jest 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Hej!
Gdzie mogę kupić mus kokosowy? 🙂
Albo czym go zastąpić?
Autor
Stacjonarnie na pewno w Netto, Tesco, Piotr i Paweł, proszę sprawdzić na półkach ze zdrową żywnością 🙂 Do tego dochodzą sklepy ze zdrową żywnością zarówno stacjonarne jak i online 🙂