Uwielbiam ciasto leśny mech, które swój piękny zielony kolor zawdzięcza szpinakowi : ) Dzisiejsza proteinowa wersja, to zdrowa dietetyczna odmiana klasycznego przepisu, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia, a jest równie pyszna jak oryginał: ) Idealnie sprawdzi się także po treningu. Polecam!!!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):
- 3 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki ksylitolu
- duża garść szpinaku (70g)
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 3 czubate łyżki mąki ryżowej (50g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g twarogu półtłustego
- 20 g odżywki białkowej (wersja treningowa) lub 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie : ubita gęsta część mleczka kokosowego
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać ksylitol, dokładnie zmiksować. Żółtka zmiksować blenderem ze szpinakiem i olejem kokosowym. Dodać do białek, wymieszać. Dodać mąkę ryżową i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut. Wyjąć i przestudzić. Delikatnie ściąć górę i bok ciasta.
Twaróg, odżywkę i sok z cytryny zmiksować blenderem. Posmarować ciasto, na wierzch zetrzeć na tarce ścięte skrawki ciasta i wyłożyć owoce np. maliny, borówki, granat.
Smacznego!
Deser idealny!!! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, u mnie to nawet śniadanie 😉
Mega wow 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super wygląda 🙂
Autor
Polecam wypróbować, pycha 🙂
Mniam genialny pomysł 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Przepiękne zdjęcia a ciasto jutro robię 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i daj znać jak posmakowało 🙂
Czy mogę użyć inną mąkę?
Autor
Tak 🙂 gryczana, orkiszowa powinny pasować, choć ryżowa jest najbardziej neutralna w smaku 😉
Co za cudo 😍 Leśny mech robiłam ale ta wersja to jest dopiero TO 😉
Autor
Pysznie i zdrowo, moje ulubione zestawienie 🙂
Super!!! ale gdzie taką małą tortownicę kupić i czy się sprawdza ?
Autor
Dziękuję 🙂 Kupiłam przez internet 😉 Można też rozejrzeć się w dużych marketach. U mnie małe tortownice są na wagę złota, mogę piec codziennie inne ciasto takie dosłownie na 1-2 porcje 😉
Moj właśnie w piekarniku ale robi sie brązowy a nie zielony ratunku!
Autor
Bez obaw ciasto zmienia kolor, ale tylko z wierzchu jak się dopieka 🙂 wewnątrz pozostaje pięknie zielone, więc wystarczy górę lekko ściąć i pokruszyć lub zetrzeć na tarce 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Smakuje rewelacyjnie 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
leśny mech w zdrowej wersji – super pomysł! 🙂
Autor
Jest pyszny i do tego zdrowy, więc jak dla mnie idealne połączenie 🙂
u mnie wyszedł bardzo bardzo jasno zielony przy tych proporcjach – chyba trzeba dodać więcej szpinaku
Autor
U mnie duża garść – 70 g dała kolor ze zdjęcia, więc może to kwestia szpinaku, bo powtarzałam już przepis wiele razy 🙂
Czy można zrobić w większej tortownicy i zwiekszyć proporcje? mam tylko tortownicę 21 i 26 cm 🙁
Autor
Tak 🙂