Budyniowe placuszki twarogowe z brzoskwiniami to idealna propozycja na błyskawiczne i leniwe śniadanie lub deser : ) Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, a pyszny efekt gwarantowany : ) Polecam!
Przepis na placuszki twarogowe
Składniki (9 placuszków):
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 budyń waniliowy lub śmietanowy (proszek – 35g)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 brzoswkinia
Twaróg zmiksować z jajkami, ekstraktem z wanilii, budyniem i cukrem na w miarę gładką masę. Dodać brzoskwinię pokrojoną w małą kostkę i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni (bez dodatku tłuszczu) z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Pięknie, po prostu pięknie, wszystko od A do Z 😉 Muszą być pyszne, będę robić 😉
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂 🙂 🙂 Mam nadzieję, że placuszki posmakują 🙂
Pychotki 😋 Brzoskwinie i ser to duet doskonały i to jeszcze w tak prostej formie 😉
Autor
Cieszę się, że posmakowały 😀 brzoskwinie to rzeczywiście super dodatek do serowych tworów 🙂
pyszna śniadaniowa rozpusta 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Co za zdjecie! Jem oczami dosłownie 🙂 bede dziś smażyć 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Pycha kocham takie śniadanie 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Zrobiłam na kolację są mega pyszniutkie 🙂 Będę zaglądać po więcej 🙂
Autor
Super, zapraszam 🙂
Wspaniałe zdjęcia, cudowna kolorystyka !!! Trafiłam do Ciebie z instagrama i czuję że zostanę na dłużej 🙂
Autor
Bardzo, bardzo mi miło 🙂
Pycha 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Przepyszne!!! zupełnie jak serniczki z patelni 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Placki wyszły pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 😀
Bardzo dobre 🙂 trochę mi zostało i schowałam do lodówki a jutro planuję odgrzać w piekarniku czy to się uda?
Autor
Niestety nigdy nie próbowałam ich odgrzewać, bo zawsze wszystkie znikają od razu 🙂 trzymam kciuki, aby były równie smaczne 🙂
Wyszły przepysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Próbowałem… wyszło beznadziejnie (wygląd beznadziejny bo smak dobry). Jakim cudem wyszły takie ładne wypieczone na zdjęciu?
U mnie rozsypywały się na patelni, by cokolwiek je przypiekło trzeba długo trzymać na patelni (a wtedy przysmażone na prawie czarno, a nie złoty kolor). Musiały być bardzo cieniutkie by dało się je usmażyć.
Na zdjęciu wyglądają jak z mąką i proszkiem do pieczenia.
O co chodzi? :/
Autor
Bardzo mi przykro 🙁 nie umiem podać przyczyny, może to kwestia patelni? Przepis został wypróbowany przez wiele osób i nigdy nie spotkałam się z takim problemem. Używam teflonowej patelni i smażę na średnim ogniu. Jeśli pojawił się problem z dobrym wysmażeniem można spróbować wysmarować delikatnie patelnie olejem powinno pomóc przy przewracaniu 🙂
Olej na patelni był w użyciu bo inaczej się przykleja (fakt, patelnia jakaś rewelacyjna nie jest).
Przy 250g sera to właściwie jest serowy placuszek. Jak to się tak ładnie piecze jak na zdjęciu – nie wiem 🙂
Nic, kiedyś jeszcze podejdę do tematu.
To nie tylko kwestia patelni ale głównie doświadczenia (wiem po sobie 😉 kiedyś to mi się też wszystko rozwalało i dosłownie co do minuty odmierzałam kiedy mam przewracać… ale teraz od razu łapię TEN moment także głowa do góry 🙂 trening czyni mistrza 🙂
Autor
Coś w tym jest Jula 🙂
Autor
Osobiście naleśniki i wszelkie placuszki zazwyczaj smażę bez dodatku tłuszczu, stąd moja porada 🙂 Tak, to taki prawie serniczek z patelni w formie placuszka, grunt to się nie poddawać 🙂
Mi tez nie wyszły (( rozpadały się. smażyłam na teflonowej patelni. uważam ze przyczyna są brak maki lub jakiś budyń inny pani ma. Bo 35 gr budyniu nie sklei 250 gr twarogu i 2 jajka. Musiałam dodać maki wtedy było lepiej
Autor
Zawsze podaję proporcję z których korzystam, ale można próbować wg uznania 😉
Pyszne placki i piękne zdjęcie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂
Przepyszne i łatwe do zrobienia za co kolejny plus jak dziecie głodne czeka 🙂 trochę mi syrniki przypominają które też uwielbiam, ale jak sezon na brzoskwinie to jednak te wygrywają 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂 syrniki też bardzo lubimy 🙂
Uwielbiam je! robiłam już kilka razy i ciągle mi mało 🙂 polecam też nie dawać brzoskwini do środka tylko skarmelizować i ułożyć na wieżyczce mniami 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne placuszki pozdrawiam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Wow – jakie śliczne siteczko 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Czy jeżeli nie mam w domu budyniu to wystarczy wsypać tą samą ilość mąki? Czy może to być mąka orkiszowa?
Autor
Nie próbowałam, ale zdarzało mi się zastąpić budyń w serniku i było ok 🙂 Tylko, że jako zamiennik stosowałam mąkę ziemniaczaną lub miks z kukurydzianą 🙂