Nie mogę uwierzyć, że sezon na truskawki powoli się kończy! Mam wręcz wrażenie, że dopiero co się zaczął… ; ) Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką uwielbiamy całą rodziną : ) To taki pewniak, który wychodzi zawsze i z każdymi owocami, a do tego ciasto przygotujecie błyskawicznie, więc przepis sprawdzi się również przy niezapowiedzianej wizycie gości. Polecam!!!
Przepis na ciasto z truskawkami
Składniki (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):
- 250 margaryny lub masła
- 2 całe jajka (wielkość L)
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Margarynę utrzeć z jajkami, żółtkami oraz cukrami. Cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto (będzie dość gęste) i schłodzić w lodówce. W tym czasie truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub mniejsze kawałki w przypadku bardzo dużych truskawek. Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
Masło posiekać z mąką. Dodać cukier i rękoma zagnieść kruszonkę. Na schłodzone ciasto wyłożyć przygotowane truskawki, posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 185 C (góra-dół) piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
I ta kruszonka mniaaaaaaam 🙂
Autor
Kruszonka zawsze pyszna 😉
Pyszne ciasto i piękne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Smakowite ciasto:)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam takie ciacha 🙂 moja Mama też piecze 🙂
Autor
Klasycznie i pysznie 🙂
Zawsze najlepsze są te najprostsze i z ograniczoną liczbą składników 🙂
Autor
Prawda 🙂
Wspaniale się prezentuje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
WYSZŁO PYSZNIE DZIĘKUJĘ
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Super ciacho znikneło w mig i goście dopytywali o przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super ciasto i bardzo proste 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
wspaniały letni wypiek 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Rewelacja !!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pycha dodałam też trochę agrestu i fajny kwaśny posmak się zrobił 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Ciasto jest pyszne i muszę Ci jeszcze powiedzieć że jestem zakochana w Twoich zdjęciach 🙂
Autor
Bardzo, bardzo dziękuję 🙂 Super, że ciasto posmakowało 🙂
Trafiłam przypadkiem ale ciasto wyszło za pierwszym razem i to pyszne więc bedę zaglądać 🙂
Autor
Bardzo mi miło, zapraszam 🙂
Ahh sezon na truskawki już zakończony, ale….miałem zamrożone jagody i użyłem ich zamiast truskawek. Zobaczymy jaki będzie efekt….smakowy 🙂
Przepyszne zrobiłam z mrożonymi malinkami 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Rewelacja smaki mojego dzieciństwa których nie umiałam wcześniej odtworzyć 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂