Odkąd kilka lat temu poznałam przepis na gofry wg receptury Michela Roux naprawdę ciężko im dorównać : ) W tej klasycznej wersji jest to moim zdaniem najlepszy przepis na gofry, bo wychodzą zawsze bardzo chrupiące, dokładnie jak te, które pamiętam z dzieciństwa i naszych wakacji nad morzem ; ) Polecam!!!
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 50 g masła
- 2 jajka (wielkość L, oddzielnie białko i żółtko)
- 15 g cukru trzcinowego
- 160 g mąki pszennej
- 270 ml mleka
- szczypta soli morskiej
Masło roztopić i delikatnie przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, roztopione masło i połowę mleka. Zmiksować na gładką masę, dolewając stopniowo pozostałą część mleka. Odstawić na ok. 5 minut. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie mieszać ją do całości. Masę nałożyć na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec ok. 4 minut (wg zaleceń na gofrownicy). Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Pysznie wyglądają jutro robię 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowały 🙂
Pyszniutkie polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Gofry gofry goferki ja kocham je !!!
Autor
😉
Teź bym pochrupała 🙂 Wyglądają idealnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Kocham gofry na pewno wypróbuje 🙂
Autor
Gorąco polecam 🙂
lato bez gofrów to nie lato 😛
Autor
Zdecydowanie 🙂
Przepis super ! widziałam go ostatnio w jednej ze znanych polskich książek kulinarnych szkoda tylko, że bez wspomnienia że nie jest autorski …
Autor
Chyba wiem, o której książce mowa, choć tam przepis był odrobinę zmieniony 😉
Są przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Idealne 🙂 lato może nigdy się nie kończyć 🙂
Autor
Bardzo mi miło i podpisuję się pod apelem, aby lato zostało jak najdłużej 🙂
Cudowne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Idealny przepis ! Dziękuję ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂
U mnie nigdy nie wychodzą za dobre, jakkolwiek nie robię na dowolnych przepisach to zawsze są inne niż te z budek z goframi. Teraz wypróbuję ten przepis, może będzie lepiej, bo składniki i proporcje tutaj sugerowane są trochę inne niż te co wykorzystywałem do tej pory.
Autor
Polecam wypróbować 🙂