Drożdżówki to jeden z ulubionych wypieków moich dzieci : ) W sezonie truskawkowym nie mogło zabraknąć owocowej wersji oczywiście z kruszonką : ) Tym razem jest ona dość nietypowa w wersji owsiano-kukurydzianej ze względu na fakt, że mąki pszennej akurat nam zabrakło : ) Potrzeba zdecydowanie jest matką wynalazków : ) Polecam!!!
Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki na ciasto (ok. 10 sztuk):
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g trzcinowego cukru
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 380 g mąki pszennej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 75 g masła (temp. pokojowa)
Do ciepłego mleka dodać cukier trzcinowy i drożdże. Odstawić na ok. 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto robotem kuchennym przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić je na ok. 10 części uformować kulki, a następnie spłaszczyć je dłonią, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 500 g truskawek
- mąka ziemniaczana
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na pół. Wyrośnięte ciasto lekko ugnieść na środku koła, pozostawiając wyższe brzegi. Środek dokładnie wysypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć przygotowane truskawki. Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g płatków owsianych
- 25 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 30 g cukru trzcinowego
Masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruszonkę między palcami. Wysypać na przygotowane drożdżówki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut do czasu aż nabiorą złotego koloru (u mnie wystarczy 15 min., ale w starszym piekarniku Mamy potrzeba ich aż 25 min. ; )
Składniki na lukier:
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka wody lub soku z cytryny/pomarańczy
Cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować, takie smakują najlepiej : )
Smacznego!
Przepysznie wyglądają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wowwww aż zgłodniałam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Pycha pycha i jeszcze raz pycha 😊 Na pewno zrobię 😊
Autor
Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂
Wspaniały letni przepis 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Kruszonka truskawki i drożdżowe to najlepszy wynalazek ludzkości 🙂
Autor
Prawda 😀
Smak dzieciństwa 🙂
Super drożdżówczeki!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Nigdy sama nie piekłam drożdżówek z owocami. Patrząc na Twoje cudne wypieki, mam ochotę jak najszybciej to zmienić 🙂
Autor
Koniecznie trzeba to nadrobić 🙂 Mam nadzieję, ze się skusisz 🙂
Całkiem niedawno piekłam z poprzedniego przepisu i wyszły wyśmienite, te bardzo podobne, więc na bank równie pyszne 🙂 Zdjęcia w plenerze super 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 u nas drożdżówki znikają w ilościach hurtowych, więc każda okazja jest dobra, żeby je upiec 🙂
Można jakoś określić kaloryczność takiej drożdżówki?
Autor
Może uda się przeliczyć w jakimś kalkulatorze internetowym? 🙂
wyszly super dzieki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
nie ma to jak domowa bułeczka 🙂
Autor
Domowa najlepsza 🙂
Przepyszne nastepnym razem robie z podwójnej porcji 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wyszły idealnie piekne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały i dziękuję 🙂
Pychotka 🙂 wyszły mięciutkie i puszyste 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Bardzo smaczne drozdzówki dziękuję 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂