Pasta z tuńczyka i pieczonej papryki

Wielkanoc niestety już za nami i pora powrócić do rzeczywistości : ) Na pocieszenie zawsze można rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego śniadania, które wprawi nas w dobry nastrój ; ) U nas wybór padł na smakowitą pastę z tuńczyka, tym razem w towarzystwie pieczonej papryki, która nadaje jej słodkiej nuty. Polecam!!! 

pasta z tuńczyka i pieczonej papryki

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz, czarny sezam

Paprykę pokroić w mniejsze kawałki,, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcja grill lub górna grzałka) przez ok. 15 minut do czasu aż papryki będą miękkie, a skórka zacznie brązowieć. Po tym czasie papryki wyjąć z piekarnika owinąć w folię aluminiową i pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć skórkę i zmiksować blenderem. Dodać tuńczyka odsączonego z sosu i jajko ugotowane na twardo, obrane ze skorupki i pokrojone w małą kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy do smaku. Wymieszać, posypać ziarnami sezamu.

Smacznego!


Pasta z tuńczyka przepis

Komentarzy: 18

  1. Majka
    19 kwietnia 2017 / 12:05

    Wspaniała propozycja 💛

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:13

      Bardzo dziękuję 🙂

      • Majka
        21 kwietnia 2017 / 23:57

        Pyszniutka 🙂

        • Marta
          Autor
          23 kwietnia 2017 / 23:52

          Super, że posmakowała 🙂

  2. Kinia
    19 kwietnia 2017 / 13:34

    Pycha !!!

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:13

      Dziękuję 🙂

  3. Ulka
    19 kwietnia 2017 / 14:48

    Uwielbiam pasty do kanapek robione w domku 🙂 wiem co jem 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:13

      Dokładnie, smacznie i zdrowo 🙂

  4. Ryba
    19 kwietnia 2017 / 15:33

    Pomysł jak zawsze genialny 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:14

      Bardzo dziękuję! 🙂

  5. Jowita
    19 kwietnia 2017 / 19:42

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:14

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Tasha
    19 kwietnia 2017 / 21:20

    Cudo ❤️

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2017 / 22:14

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Dulka
    20 kwietnia 2017 / 11:09

    Pasta bardzo smaczna 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2017 / 22:19

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Karo
    20 kwietnia 2017 / 21:56

    Supcio polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2017 / 22:20

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 25 =