Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Bardzo chętnie eksperymentuję z nowymi ciastami, ale myśląc już powoli o zbliżających się Świętach, nie mogę się doczekać naszych tradycyjnych wypieków, które obowiązkowo pojawiają się na każdej rodzinnie imprezie i zawsze pierwsze znikają ze stołu ; ) Tak jak obiecałam jeszcze przed Wielkanocą zdradzę Wam kilka ulubieńców, które na pewno Was zainspirują. Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to wariacja na temat idealnego kruszona mojej Mamy, a dodatek śmietankowego budyniu do bezowej masy powoduje, że zamienia się ona w pyszną delikatną piankę. Najbardziej lubimy je w wersji z brzoskwiniami lub świeżym agrestem, ale świetnie sprawdzają się również inne owoce, także te mrożone. Jestem pewna, że Wam posmakuje, bo temu ciastu wyjątkowo trudno się oprzeć, a dodatkowo jest bardzo proste i dość szybkie do przygotowania : ) Polecam i zachęcam do wypróbowania!


kruche ciasto z brzoskwiniami przepis

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm):

  • 5 żółtek (z jajek wielkości L)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła lub ewentualnie margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek ( z jajek wielkości L)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe do ciast i kremów Winiary (2 x 35 g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (po odsączeniu ok. 470 g)
  • cukier puder do dekoracji

Żółtka dokładnie utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki na około 10 – 15 minut. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy. Delikatnie docisnąć ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg). Piec przez 20 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie stopniowo dodawać śmietankowe budynie co ciast i kremów Winiary, cały czas miksując. Na koniec cienką strużką wlać olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełożyć na podpieczony spód.

Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce. Ciasto ponownie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg) i piec przez około 40 – 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!  : )


kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem przepis


kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniowa pianka przepis


budyniowa pianka przepis


kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami przepis

* Wpis powstał przy współpracy z marką Winiary

Advertisement

Komentarzy: 66

  1. Daga
    31 marca 2017 / 10:31

    Kocham to ciasto u nas mistrzynią w pieczeniu jest …. Tatuś ale robi je trochę inaczej niż TY 🙂 chętnie spróbuję Twoją wersję bo u nas więcej cukru i oleju a wiadomo jak święta… 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:33

      Polecam 🙂

  2. Aga
    31 marca 2017 / 11:27

    Uwielbiam!!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:33

      Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂

  3. Ania
    31 marca 2017 / 11:28

    Idealne ciacho ❤️

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:33

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Aga
    31 marca 2017 / 11:44

    Ależ to pysznie wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:34

      Bardzo mi miło, że się podoba, polecam wypróbować 🙂

  5. Majka
    31 marca 2017 / 12:16

    Wygląda przepięknie 🙂 Czy może być po prostu zwykły budyń śmietankowy? Winiary oczywiście 😉 Ja robię podobne ciasto ale z jabłkami w roli głównej 🙂 Mniam

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:34

      Tak 🙂 uwielbiam wszystkie odmiany tych ciast, więc wersja z jabłkami bardzo do mnie przemawia 🙂

  6. Karina
    31 marca 2017 / 12:16

    Mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:35

      🙂 🙂 🙂

  7. Estera
    31 marca 2017 / 13:16

    Bardzo bardzo mi się to podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:35

      Polecam wypróbować 🙂

  8. Kinia
    31 marca 2017 / 14:40

    Smak dzieciństwa 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:35

      Najlepsze przysmaki 🙂

  9. Magda
    31 marca 2017 / 18:43

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:36

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. Tasha
    31 marca 2017 / 18:58

    Pięknie sie prezentuje 😊

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:36

      Bardzo dziękuję 🙂

  11. Jagoda
    1 kwietnia 2017 / 0:11

    Wygląda kusząco 🙂 czy przetrzyma mi noc w lodówce?

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:24

      Oczywiście 🙂

      • Jagoda
        3 kwietnia 2017 / 22:30

        Udało się bardzo dziękuję 🙂

        • Marta
          Autor
          3 kwietnia 2017 / 23:18

          Super 🙂 🙂

  12. Ola
    1 kwietnia 2017 / 18:57

    Własnie sie rumieni w piekarniku !! 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:26

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  13. Gosia
    1 kwietnia 2017 / 21:30

    Pycha ☺️

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:26

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  14. Kora89
    1 kwietnia 2017 / 22:17

    Do sobotniej kawki był wypas a miało być na jutro 😉

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2017 / 1:27

      🙂 🙂 🙂

  15. Gosia
    2 kwietnia 2017 / 12:47

    Wyszło przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 0:17

      Super, że posmakowało 🙂

  16. Jadwiga
    2 kwietnia 2017 / 23:20

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 0:19

      Ogromnie mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  17. Inga
    3 kwietnia 2017 / 9:31

    Wow ale super szkoda że nie widziałam tego w weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 23:17

      Nic straconego, już za kilka dni kolejny 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 23:18

      Bardzo dziękuję 🙂

  18. 4 kwietnia 2017 / 16:37

    Mmm, wygląda niesamowicie kusząco 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:42

      Polecam, jest pyszne 🙂

  19. Gosia
    5 kwietnia 2017 / 16:09

    Pysznie wyszło 😊

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:48

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  20. Iza
    5 kwietnia 2017 / 22:09

    Ciasto jest rewelacyjne idealnie kruche i ta pyszna pianka mniam zachwytom nie było końca 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:50

      Bardzo mi miło 🙂

  21. m.
    6 kwietnia 2017 / 0:00

    Ale pysznie się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:51

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  22. Asik
    7 kwietnia 2017 / 21:32

    Wyszło super 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:38

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Milena
    10 kwietnia 2017 / 11:42

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 23:39

      Super, że posmakowało 🙂

  24. Kasia
    11 kwietnia 2017 / 15:57

    Na jak dużą tortownicę jest przepis?

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:39

      Tak jak podałam w przepisie – 25 lub 26 cm 🙂

  25. Mari
    12 kwietnia 2017 / 13:02

    wow! ciasto wygląda przecudownie. wlasnie planuje upiec na swieta.. dziekuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:32

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  26. 15 kwietnia 2017 / 10:33

    Wygląda bardzo smakowicie. Mam tylko jedno pytanie. Budynie dodajemy w proszku czy ugotowane?

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:44

      Dziękuję, budynie dodajemy w proszku 🙂

  27. Gosia
    15 kwietnia 2017 / 17:22

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:44

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  28. Iza
    22 czerwca 2017 / 19:22

    czy można upiec w formie prostokatnej 24 cm x 31 cm?

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2017 / 19:46

      Można, ale jeśli ma być podobnej wysokości to najlepiej zrobić z 1,5 podanej porcji 🙂

  29. Gabi
    17 sierpnia 2017 / 18:13

    Wyszło pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:56

      Super, cieszę się, że posmakowało 🙂

  30. Ewa
    24 maja 2018 / 18:27

    Ciacho jest idealne przyjaciele zachwyceni i my rownież 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2018 / 0:37

      Super, dziękuję za wiadomość 🙂

  31. Karolcia93600
    28 kwietnia 2019 / 23:26

    Wygląda smacznie 🙂 Chciałabym się zapytać czy zamiast tego budyniu do ciast i kremów można dodać zwykły budyń śmietankowy z Delecty ? Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2019 / 11:04

      Nie próbowałam, ale myślę, że tak, proszę tylko sprawdzić, czy wielkości się zgadzają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 13 =