Poniższe proporcje dotyczą blachy o wymiarach 25×40. Ja robiłam z połowy porcji, w tortownicy o średnicy 22 cm.
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią i włożyć na 2 godz. do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie wystarczająco twarde, aby zetrzeć je na tarce).
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
- niepełna szklanka cukru
Całe jaja utrzeć z cukrem. Dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.
Dodatkowo:
- 1-2 puszki brzoskwiń w syropie
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Brzoskwinie odsączyć, brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno z cukrem.
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka), na spód formy. Na spód wylać masę serową, a na niej wyłożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta.
Piec ok. 60 min w temp. 180 C
Smacznego : )