Cynamonowy pudding chlebowy

Bardzo rzadko zdarzają nam się dni, kiedy świeżo upieczona chałka nie zostaje zjedzona jeszcze lekko ciepła : ) Jeśli jednak uda się jej dotrwać kolejnych dni (przyznam się, że często w tym celu piekę od razu z podwójnej porcji ; ) ) nie ma nic lepszego niż przygotowanie chlebowego puddingu, czyli zapiekanych tostów cynamonowych : ) Są obłędne i trudno im się oprzeć, a cały dom na długo wypełnia cudowny zapach cynamonu. Mały powrót do beztroskiego dzieciństwa : ) Polecam!!!


pudding chlebowy jak zrobić

Składniki:

  • 1 duża chałka (nie musi być świeża)
  • 35 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cynamonu Galeo
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Chałkę pokroić na mniejsze kromki, każdą z nich posmarować masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (termoobieg) przez ok. 10 minut, do czasu uzyskania chrupiącej cukrowo-cynamonowej skorupki. Wyjąć z piekarnika, obniżyć temperaturę do 180 C (termoobieg). Mleko wymieszać z jajkami, syropem klonowym i ekstraktem z wanilii i w tej mieszance dokładnie zamaczać przygotowane tosty. Następnie kawałki chałki układać w naczyniu żaroodpornym, zalać pozostałą częścią mleka i odstawić na kilka minut, aby dobrze nasiąknęły. Przełożyć do piekarnika i piec przez ok. 20 minut do momentu aż tosty wchłoną cały płyn.

Smacznego!


pudding chlebowy z cynamonem przepis


tosty cynamonowe przepis

* Wpis bierze udział w konkursie z marką Galeo


Komentarzy: 28

  1. Aga
    24 marca 2017 / 12:59

    Bossssz Marto jakie cuda ! Kocham Twoją estetykę 🙂 Powodzenia w konkursie jak dla mnie nie masz konkurencji 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2017 / 13:24

      Aga bardzo Ci dziękuję 🙂 Ogromnie miło to czytać 🙂

  2. Ilona
    24 marca 2017 / 13:12

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2017 / 13:24

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Megan
    24 marca 2017 / 14:09

    Śniadanie jak marzenie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2017 / 0:19

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Hania
    24 marca 2017 / 14:35

    Cudnie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2017 / 0:19

      Dziękuję 🙂

  5. Majka
    24 marca 2017 / 15:38

    Chałka chodzi za mną od kilku dni i zjeść ją w takiej postaci toć uczta dla podniebienia 💖☕

    • Marta
      Autor
      25 marca 2017 / 0:20

      Zdecydowanie 🙂 chałka jest pyszna w każdej postaci 🙂

  6. Iza
    24 marca 2017 / 18:15

    Świetny pomysł czy zamiast chałki może być chleb?

    • Marta
      Autor
      25 marca 2017 / 0:20

      Tak 🙂

  7. Mati
    24 marca 2017 / 21:09

    Śniadanie ideał dobrze ze weekend za pasem 🙂 Bardzo lubię Pani przepisy bo zawsze wychodzą więc kibicuję w konkursie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2017 / 0:21

      Bardzo mi miło, dziękuję za ciepłe słowa 🙂

  8. Natalia
    24 marca 2017 / 22:20

    Bardzo bardzo mi się to podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2017 / 0:21

      Super, zachęcam do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2017 / 0:02

      Jest pyszny, polecam 🙂

  9. Natalia
    25 marca 2017 / 22:25

    Wyszło pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2017 / 0:02

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Isia
    26 marca 2017 / 17:07

    Przepis super rodzina zachwycona a i pracy nie duzo 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2017 / 0:04

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Nina
    27 marca 2017 / 22:32

    Pudding jest wprost idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2017 / 23:59

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Kama
    29 marca 2017 / 22:23

    Jakie to pyszne <3

    • Marta
      Autor
      29 marca 2017 / 22:44

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  13. Dusia
    11 kwietnia 2017 / 11:55

    Polecam smak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:40

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 25 =