Przepyszne i zdrowe muffinki z jabłkami na mące orkiszowej z dodatkiem mojego ukochanego syropu klonowego, który dodaje im karmelowego koloru. Bez cukru, masła i białej mąki idealnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci, czy w roli dietetycznego deseru, choć wcale nie czuć, że są takie zdrowe : ) Polecam!!!
Składniki (12-13 babeczek):
- 500 g jabłek (po obraniu 460g)
- 220 g maki orkiszowej (pełnoziarnistej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 85 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
- 125 ml syropu klonowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 135 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Podzielić na dwie równe porcje, jedną z nich zmiksować na gładki mus, drugą pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Dodać jabłka pokrojone w kostkę. Olej dokładnie wymieszać z syropem klonowym, jajkami, jogurtem, ekstraktem z wanilii i musem z jabłek. Przelać do suchych składników, ponownie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
No miałam nosa że nas zaskoczysz czymś pysznym w poniedziałek 🙂 pychota!!!
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂
Twoje muffiny są bezkonkurencyjne, ostatnio namiętnie piekłam te z mascarpone 😉 Z jabłuszkami upiekę jak najszybciej się da, póki co powoli wychodzę z wyjałowienia pogrypowego 😔
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 życzę szybkiego powrotu do zdrowia u nas niestety to samo, ale przeszło właśnie na kolejnego członka rodziny, więc końca nie widać 🙁
Również życzę zdrówka!!! Ten wirus to coś strasznego! Dziś będę mogła już upiec te cudne babeczki, stęskniłam się za pysznym jedzeniem 😉
Efekt WOW 🙂 Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowały :)))
Pyszne😊
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Autor
Dokładnie, jak już nie ma sił i ochoty na jedzenie to jest bardzo źle 🙂
Prezentują się pysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Mniam!!!
Autor
🙂
Uwielbiam babeczki wiec na pewno zrobie tylko syrop klonowy musze kupic 🙂
Autor
Syrop klonowy punkt obowiązkowy 🙂
Już czuję ten smak <3
Autor
🙂 🙂 🙂
Kocham Twoje muffiny po pracy piekę ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo mi miło <3 Daj znać jak posmakowały 🙂
Pyszne są!!!!
Autor
Ale błyskawicznie działasz 🙂 super, że posmakowały 🙂
Super smakowite wyszły 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
porywam jedną na drugie śniadanie 🙂
Autor
Częstuj się 🙂
Są pyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
A czy mozna syrop klonowy zamienic z miodem gryczanym?
Autor
Myślę, że tak 🙂