Obiecane ciasto na imieniny mojej siostry. Zażyczyła sobie je tak dawno temu, że już prawie zapomniałam : ) Przepis pochodzi z mojej ukochanej „Złotej Księgi Czekolady”. Pozycję tę polecam każdemu miłośnikowi czekolady. Wszystko smakuje wyśmienicie, mocno czekoladowe, zbite ciasto z migdałami idealnie komponuje się z delikatną masą serową!!! Pycha: )
- 250 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 2 duże jajka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g drobno posiekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki esencji migdałowej
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Formę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm (użyłam formy kwadratowej 21×21 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy ją folią aluminiową (proponuję zastąpić papierem do pieczenia!), tak aby końce zwisały z brzegów formy.
Składniki na masę serową:
- 500 g białego, kremowego sera
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego
- 60 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Na najniższych obrotach mieszamy mikserem ser, mleko skondensowane, śmietanę i esencję waniliową. Masę wykładamy na spód i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Składniki na polewę:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Po lekkim schłodzeniu polewamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min przed podaniem. W oryginalnym przepisie polewa pokrywała całe ciasto, jednak wyszło mi jej tak niewiele, że starczyło tylko na keksy : )
Smacznego : )
Wygląda przepysznie!!!
Zjadłabym takie ciacho:D
Piękne i pyszne napewno, bo na takie wygląda!
Autor
Polecam jest bardzo smaczne 🙂
wygląda super!!
Piękne, normalnei dzieło sztuki. Trzeba rozumiem w lodowce przehcowywac?na dzialce mam mala lodowe..
Autor
Tak przechowujemy w lodówce 🙂 zazdroszczę wypoczynku na działce 🙂
Potwierdzam, takie ciasto to najlepszy prezent imieninowy! No i najpysnziejszy!!!
Autor
😀
Ciasto wygląda tak pysznie, że trudno mu się oprzeć. Pozdrawiam 🙂
Powiedz, czy ta masa serowa wychodzi gesta?bo mi wyszla taka srednia i teraz nerwowo chodze kolo lodowki, czy sie stegnie…
Autor
Nie musisz się stresować na pewno się stęgnie 😉 Wychodzi dokładnie tak jak opisałaś średnio gęsta 🙂
o matkoo, Dziewczyno!! Cóż za pyszności!!!!!!!
Autor
Zdecydowanie polecam!:)
Kochana odmieniłaś moje życie:D uwielbiam gotować, ale ciast nigdy nie lubiłam robić, ale…mój mężczyzna uwielbia ciasta i chciałabym je dla niego pichcić, a tu na Twojej stronie znalazłam tyle smakołyków że trudno się oprzeć i nie próbować wszystkich:) Pozdrawiam
Autor
Bardzo się cieszę i jeszcze chętniej zabiorę się za kolejne wypieki wiedząc, że komuś także smakują 😀
Po 3 godzinach nie zastygla. Od początku była mało sztywna. Jak to możliwe że z tych składników zastygnie?
Autor
Jakiego sera Pani użyła? Czy konsystencja Pani masy była podobna do tej ze zdjęcia? W moim przypadku masa dość szybko zastygła.
Ciacho wyszlo super, jak dla mnie genialne polaczenie domownicy tez zadowoleni 🙂 czy poleci Pani cos na Swieta? nie musi byc typowy sernik czy mazurek ale raczej proste?
Autor
Wybór jest bardzo trudny 🙂 odsyłam do zakładki Wielkanoc i wpisów: Przepisy na Wielkanoc oraz Serniki na Wielkanoc po więcej inspiracji 🙂