Cynamonowe drożdżówki to zawsze dobry pomysł : ) Są niezwykle proste do przygotowania, pięknie się prezentują w formie ślimaczków i bardzo trudno im się oprzeć. Idealne do kawy, ale równie smaczne na śniadanie w towarzystwie mleka. Polecam!!!
Przepis na proste drożdżówki z cynamonem
Składniki na ciasto(12 sztuk):
- 250 ml mleka
- 7 g drożdży instant
- 40 g cukru trzcinowego
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g miękkiego masła
Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, sól, miękkie masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (10 minut w robocie kuchennym). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Składniki na nadzienie:
- 50 g miękkiego masła
- 50 cukru trzcinowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
Masło zmiksować z cukrem i cynamonem.
Lukier:
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Cukier puder wymieszać z mlekiem.
Dodatkowo:
- 1 jajko
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem pokroić na plastry ok. 3 cm, tak aby uzyskać 12 drożdżówek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Studzić na kratce kuchennej i udekorować lukrem.
Smacznego!
Inspiracja „Dzień Dobry” M. Minta
Wow ale musza cudnie smakować ❤️
Autor
Oj tak 🙂 są pyszne 🙂
Pycha!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Cynamon rządzi 🙂 A ślimaczki zawsze urodziwe, niezależnie od nadzienia 😉
Autor
Cynamon ma obowiązkowe miejsce w naszym domu 🙂 A kiedyś nawet jego zapach mi przeszkadzał 😉
Wooow 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Z cynamonem zawsze najlepsze 🙂
Autor
Prawda 😉
Bardzo apetycznie wyglądają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Są już ze mną w pracy i poprawiają mi poniedziałek 🙂 Pychotka udanego tygodnia 🙂
Autor
Super! 🙂 dziękuję i również życzę udanego tygodnia 🙂
Są super aromatyczne i mięciutkie 🙂 mniam!
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Po prostu mniam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
bardzo lubię cynamonowe wypieki 🙂
Autor
Mam tak samo 🙂
Wyszły pyszne 🙂 znikneły dosłownie wszystkie 🙂
Autor
Super 🙂
Bułeczki są pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Bardzo smakowite wszystkim posmakowało i dzieciaki miały fajny prezent w śniadaniówce 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Sa przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Wyszły pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne polecam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Hej, czy mogą być tutaj świeże drożdże i jak tak to tyle samo g? I dodatkowo czy w przepisach, gdzie proponujesz cukier trzcionowy mogę dać taka sama ilość białego? 🙂
Autor
Mogą być, ale należy dać ich więcej – ok. 15g 🙂 Cukier trzcinowy w przepisach można bez problemu zastąpić białym w tej samej ilości, tu akurat w tym konkretnym przypadku do nadzienia koniecznie dałabym trzcinowy 🙂
Przepyszne wyszły a jestem jeszcze początkująca 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂
idealne, puszyste, aromatyczne mięciutkie po prostu pycha 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Bułeczki sa rewelacyjne dopisuje do listy ulubionych 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂