Kurczak z papryką i pomidorami

kurczak z papryką i pomidorami

Kolejna odsłona kurczaka i kolejny test produktów marki Gosia. Niedawno sprawdzałam właściwości woreczków do pieczenia. Tym razem postanowiłam przyrządzić mięso w rękawie do pieczenia. Zastanawiałam się jaka właściwie jest różnica między tymi dwoma produktami. Osobiście bardziej praktyczne są dla mnie torebki ; ) Nie widzę co prawda różnic w jakości przygotowywanych potraw, wszystko jest równie smaczne, aromatyczne i soczyste. Ponieważ mam mały piekarnik i choćbym bardzo chciała nie zmieszczę tam np. indyka, pojemność takich torebek w zupełności mi wystarczy. Dodatkowo czułam się bardziej komfortowo wiedząc, że na bokach wszystko mam ładnie spięte i na pewno nic mi nie wycieknie. Na szczęście do rękawa mamy dołączoną dużą ilość klipsów, które również zwiększają bezpieczeństwo i ułatwiają pieczenie. Na pewno rękaw do pieczenia polecam osobom, które mają większe możliwości i pieką potrawy o niestandardowych wymiarach : ) W rękawie również pieczemy bez dodatku tłuszczu i wszystkie witaminy pozostają zachowane.

Kurczaka polecam wszystkim miłośnikom papryki, do przepisu możemy wykorzystać nasze ulubione części z kurczaka. Ponieważ wszystkie dania z wykorzystaniem rękawa nie wymagają wiele pracy naprawdę warto spróbować!: )

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2-3 małe pomidory
  • 1 papryka czerwona lub/i zielona
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, estragon, sól, pieprz

Z udek ściągnąć skórę. Udka i piersi z kurczaka oczyścić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć ulubionymi przyprawami. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i podpiec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 C przez 30-35 min. Następnie dołożyć pokrojoną w ósemki cebulę, obrany czosnek, pokrojoną w paski paprykę i ćwiartki pomidorów. Delikatnie obsypać estragonem. Wsadzić do piekarnika i piec kolejne 20-25 min uważając, aby warzywa nam się nie przypaliły.

Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego : )

Komentarzy: 2

  1. Asia
    23 lutego 2012 / 11:32

    Nigdy nie korzystałam z takiej folii do pieczenia, a mięso musi być chyba bardzo smaczne. Czy to jest lepszy sposób od folii aluminiowej? Ja żeby było zdrowiej zawsze zastępuję kurczaka indykiem, zwłaszcza Indykpolu, żeby mieć pewną jakość. A z pomidorami teraz trochę jest kłopot, w ogóle nie pachną:(

  2. Marta
    Autor
    23 lutego 2012 / 11:40

    Jestem bardzo zadowolona z tego rękawa i innych woreczków do pieczenia, bo używając foli aluminiowej zawsze przywierała mi do mięsa:( A w rękawie mięso ładnie puszcza soki, które powodują że pomimo chrupiącej skórki mamy też miękki środek 🙂 Z indykiem miałam mało prób, ale też muszę się rozejrzeć za jakimś pewnym dostawcą:) Pomidory to rzeczywiście nie tylko słabo teraz pachną i wyglądają, ale również nieciekawie smakują. Ale już niedługo wiosna:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 15 =