Nazwa ciasta Zemsta Teściowej pochodzi podobno od incydentu, w którym wspomniana teściowa dodała do ciasta niewydrylowane wiśnie z myślą o ukochanym zięciu : ) W mojej wersji wiśnie są już oczywiście wydrylowane, więc można się nim delektować z przyjemnością. Wbrew pozorom jest proste do przygotowania, a w smaku obłędne. Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła (ew. margaryny)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę wiśniową:
- 2 galaretki wiśniowe
- 500 ml wody
- 250 ml soku wiśniowego
- 360 g wydrylowanych wiśni z soku lub kompotu
Składniki na warstwę śmietankową:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 fix do śmietany (opcjonalnie)
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki płatków migdałowych
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok wiśniowy, dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać wiśnie, wymieszać i odstawić w zimne miejsce do czasu aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie przygotować kruche ciasto.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać posiekane masło i mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto przy użyciu robota kuchennego. Podzielić na dwie równe części, jedną z nich przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą owinąć folią spożywczą i obie części schłodzić w lodówce przez co najmniej 10-15 minut. Po tym czasie blachę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 30 minut do czasu aż ładnie się zarumieni, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ja chłodziłam ciasto w zamrażarce i niestety zapomniałam o nim na dłużej, więc później starłam je na blachę na dużych oczkach tarki ; )
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając do czasu uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Drugą schłodzoną część ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch ciasta przełożyć ubite białka z cukrem, całość posypać płatkami migdałowymi. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 35 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Na pierwszy blat ciasta (ten bez bezy) wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, odstawić do stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem do śmietany na sztywną masę. Przełożyć na galaretkę, przykryć blatem kruchego ciasta z bezą. Schłodzić w lodówce najlepiej przykrywając folią aluminiową.
Smacznego!
Wygląda przepysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Wow 😍
Autor
Dziękuję 🙂
Mmm:) Nic dodać nic ująć… Niezwykle kuszące zestawienie smaków 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
I też obłędnie się prezentuje 🍰 Musi być wyjątkowe w smaku 😋
Autor
Jest pyszne, gorąco polecam 🙂
Przepięknie Ci wyszło 🙂 żałuję, że sama nie mam zdolności cukierniczych bo jeść bym mogła bez końca 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, u mnie raczej nigdy nie ma ciast równych jak od linijki, ale smak ma pierwszeństwo:)
Uwielbiam to ciasto choć sama jeszcze nie robiłam 🙂
Autor
Polecam, warto 🙂
Przepysznie sie prezentuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło i zaręczam, że tak właśnie smakuje 🙂
Ale cudo!
Autor
Dziękuję 🙂
super się prezentuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne zrobiłam ze zwykłą kremówką trzydziestką i też ładnie się trzyma 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂 Rzeczywiście 30% również się sprawdza 🙂
Niesamowite jak takie w gruncie proste ciacho może pysznie smakować polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Pychotka nie mialam wiśni więc u mnie z mrożonymi truskawkami 🙂
Autor
Inne owoce również super się komponują 🙂 A przy mrożonych galaretka szybciej zastyga 😉
Jest pyszne !
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
bardzo bardzo smaczne 🙂 goscie zachwyceni 🙂
Autor
Super:)
Naprawdę efekt wow przy małym nakładzie pracy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Jest bardzo smaczne i syte a blacha spora ale zaprosiłam znajomych i myślę że nawet jakby bylo dwa razy więcej to nic by nie zostało 🙂
Autor
Super, ciasto syte, ale rzeczywiście znika błyskawicznie 🙂
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w „MOJE KONTO” w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
Autor
Dziękuję za zaproszenie 🙂
Na ostatniej kawusi z koleżankami to był nasz hit! dziękuję za kolejny sprawdzony przepis 🙂
Autor
Jak miło 🙂 dziękuję 🙂
Obłędny smak tak jak obiecano 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Ciasto idealne 🙂 połączenie wszystkiego co najsmaczniejsze polecam super 🙂
Autor
Bardzo mi miło, mam podobne odczucia 🙂
Wyszło super dałam dwa fixy do śmietany bo bałam się że mi nie wytrzyma ale przy niskiej temperaturze do 36% faktycznie nie było takiej potrzeby 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 36% zawsze świetnie sobie radzi 🙂
Jest bardzo smaczne polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Zrobiłam i zawiozłam Mamusi na imieniny jej radość bezcenna dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Udało się 🙂 pyszne i troszkę czasu zabiera ale warto 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Idealnie smakuje!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Zrobiłam dzisiaj ciasto ,dziękuję za przepis 🙂 ciasto jest rewelacyjne w smaku ,poezja po prostu 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Witam. Mam chęć zrobić to ciasto ale czy można dodać np. maliny zamiast wiśni i zamienić wtedy galaretkę na malinowa?
Autor
Tak oczywiście 🙂 z malinami zmieniłabym na malinową 🙂
Dziękuję. Zdam relację z moich eksperymentów 🙂
Autor
Smacznego 🙂 wersja malinowa jest równie pyszna 🙂
Ciasto jest obłędne dziękuję za przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Wyszło pysznie cała rodzina zachwycona 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Ciasto jest pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Mam tylko jedno zastrzeżenie do tego ciasta, znika tak szybko że prawie nie zdążę spróbować 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
WYSZŁO IDEALNIE 🙂
Przepyszne ciasto cała blacha zniknęła w jeden dzień 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto jest pyszne dziś bede piekła juz trzeci raz 🙂
Autor
Super, świetny wynik 😀
Hit nasze ulubione ciasto od dawna zawsze wychodzi i zawsze wracam do tego przepisu 🙂
Autor
Super 🙂
Kusi niesamowicie A czy ze świeżych wiśni też może być?
Autor
Tak, oczywiście 🙂
Ciasto jest pyszne pozdrawiam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Cudowne ciasto !!!
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Dzień dobry. Czy do tego ciasta można dodać wiśnie mrożone??
Autor
Dzień dobry 🙂 Tak, mrożone się sprawdzą, galaretka powinna nawet szybciej zastygnąć 🙂
Dzięki wielkie 🙂 Pozdrawiam
Autor
Również pozdrawiam 🙂
Ciasto jest przepyszne ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂
Czy zamiast wiśni można użyć śliwek z kompotu?
Autor
Śliwki średnio mi tu pasują, ale to rzecz gustu 😉 Polecam bardziej maliny (mogą być mrożone) lub brzoskwinie, można wtedy zmienić galaretkę 😉
Ciasto jest rewelacyjne ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne polecam 👍🏻
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂