Ciecierzyca to jedno z naszych ulubionych warzyw strączkowych. Moje dzieci zjadają ją chętnie nawet bez dodatków, więc maksymalnie wykorzystuję tę fascynację, która mam nadzieję nie jest tylko chwilowa ; ) Cieciorka to bogate źródło białka, błonnika, wielu witamin i minerałów w szczególności potasu i kwasu foliowego, sprawdza się również w diecie bezglutenowej. Bezmięsny pasztet z jej udziałem jest wyrazisty, delikatnie pomidorowy, świetnie smakuje w towarzystwie ogórków i papryki. Polecam!!!
Składniki na keksówkę 23 x 13 cm:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 por
- 2 małe marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 g słonecznika
- 2 jajka
- sól, pieprz
Cebulę i por pokroić w małą kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać marchewkę startą na małych oczkach tarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć. Dodać słodką czerwoną paprykę, kmin rzymski i curry. Wymieszać, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszać. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Dodać do warzyw wraz z ugotowaną ciecierzycą i jajkami. Dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 55 minut, pod koniec pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową, jeśli nie lubimy zbyt zarumienionej skórki. Pozostawić w keksówce do przestygnięcia.
Smacznego!
Ale mega! zawsze mam problem co do kanapki a nie lubię kupnych wędlin 🙂
Autor
To będzie jak znalazł 🙂
Samo zdrowie 🙂 wygląda super 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mniam nigdy nie jadłam czegoś podobnego 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Dziękuję i proszę dać znać jak posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super pomysł 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Ja już jestem zauroczona 😋 Tymczasem uraczyłam się indyjską zupką właśnie z ciecierzycą😉 Pasztet widziałam ale nigdy nie próbowałam. Są w nim ulubione przyprawy i wszystkie składniki pod ręką, nie pozostaje nic innego jak po prostu zrobić 😉
Autor
U mnie też tysiące pomysłów do zrobienia, ale ostatecznie zabieram się za to do czego składniki mam pod ręką 🙂 A co to za świetna indyjska zupa z ciecierzycą? 🙂 brzmi super, a nagotowałam akurat hurtową ilość ciecierzycy 😉
Pasztet wyśmienity 💙
Zupka z przepisu: http://cookingforemily.pl/?s=Indyjska
Mi też została ciecierzyca i chyba pora zrobić w końcu hummus 😉
Autor
Cieszę się, że smakuje, hummus na pewno też przypadnie do gustu 😀 zupę muszę przygotować brzmi pysznie 🙂
Przepysznie wyglada 🙂 jutro bede piec ciecierzyca juz sie moczy 🙂 mam pytanie czy pózniej gotować ja w tej samej wodzie czy świeżej?
Autor
Osobiście wodę z namaczania odlewam i gotuję w świeżej 🙂
Pyszny mieliśmy owocne śniadanko i to na ciepło:) dodałam dwa razy więcej koncentratu i wyszedł mocno pomidorowy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Takiego pasztetu jeszcze nie jadłam muszę spróbować zrobić 🙂
Autor
Polecam, będzie fajna nowość 🙂
Kocham pasztet z ciecierzycy, jest smaczny i zdrowym, chociaż trzeba uważać, aby nie był nazbyt kruchy. Pyszny:)
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂 z ciecierzycą wszystko świetnie smakuje 🙂
Pasztet jest super smaczny 🙂 muszę przyznać że coraz częściej przekonują mnie te bezmięsne wersje <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂
smakowicie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pyszka 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Bardzo smaczny i fajnie da się rozsmarować a zazwyczaj warzywne pasztety mi sie kruszyły 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Jak dla mnie ideał dodałam jedynie więcej koncentratu żeby nie marnować haha 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Bardzo smaczny 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Pyszy o wiele lepszy niż mięsne a o sklepowych nie wspomnę 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Udał się więc polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Wyszedł przepyszny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Genialny przepis, pasztet jest świetny ! Świetna alternatywa dla mięsa, polecam !
Autor
Bardzo się cieszę, że pasztet posmakował 🙂
Mniam mniam super przepis dodałam tylko jeszcze papryczki ostrej ale wiadomo co kto lubi u nas w domu chili idzie do wszystkiego 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Proszę napisać ile czasu mam moczyć ciecierzycę i jak długo ją gotować? 😉
Autor
Osobiście namaczam przez całą noc i gotuję przez ok. godzinę, wtedy jest już miękka. Najlepiej sprawdzić instrukcję na opakowaniu, bo producenci różnie podają i czasem trzeba gotować trochę dłużej 🙂
Proszę napisać ile czasu mam moczyć ciecierzycę i jak długo ją gotować? 😉
Autor
Osobiście namaczam przez całą noc i gotuję przez ok. godzinę, wtedy jest już miękka. Najlepiej sprawdzić instrukcję na opakowaniu, bo producenci różnie podają i czasem trzeba gotować trochę dłużej 🙂
zrobiłem wczoraj po raz szósty i wciąż nie mogę się nadziwić, jak dobry jest to przepis! wspaniałe jedzenie, dzięki 🙂
Autor
Super, szósty raz to niezły wynik i cieszę się, że aż tak posmakował 🙂 Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam 🙂
A ile ma być suchej ciecierzycy?
Autor
Niestety nie sprawdzałam, bo ugotowana ciecierzyca zawsze jest u mnie pod ręką, gotuję duże ilości, bo korzystamy z niej do różnych przepisów i posiłków. Jeśli miałabym zgadywać pewnie ok. 100-110 g. 🙂
Czy jaka trzeba dodać surowe?
Autor
Tak 🙂
Przepyszny wyszedł ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Pychota :):) Robi sie expresowo a smakuje wybornie! Robilam juz 4 razy i przepis poszedl dalej… znajomi i rodzina zachwyceni!
Super zdrowa alternatywa do sklepowych wedlin – polecam z domowym chlebkiem i korniszonem :):)
Autor
Jak mi miło, u nas jest równie popularny i to nawet wśród domowników, którzy nie wierzyli w powodzenie pasztetu bez mięsa 😉 Pozdrawiam 🙂
mam pytanie a można zrobić z ciecierzycy w puszce wtedy tez trzeba gotować?
Autor
Można zrobić z ciecierzycy w puszce, wtedy już jej nie gotujemy 🙂
dobry!
Autor
Super, że posmakował 🙂
Tak czytam i czytam i nie jestem pewna, jajka mają być ugtowane czy surowe ?
Autor
Surowe, nigdzie nie ma informacji, że należy je ugotować 🙂
Kurde, ale to pyszne. Dobrze, że zrobiłem od razu podwójną porcję.
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
„Dodać do warzyw wraz z ugotowaną ciecierzycą i jajkami.”
Jajka mają być ugotowane czy surowe? Z tekstu wynika że ugotowane?
Autor
W którym miejscu z tekstu wynika, że jajka są ugotowane? 🙂 Jajka dodajemy surowe 🙂
cześć, chciałem tylko podziękować za ten przepis 🙂 robimy teb pasztet praktycznie raz w miesiącu od premiery i faktycznie jest to jedno z naszych ulubionych smarowideł do chleba. pozdrawiam!
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Zrobiłam na święta, aż mnie korci, żeby już kroić :-D.
Smak na pewno super będzie, ale ciekawe jaki w krojeniu 😉
Wesołych Świąt!
Autor
Życzę smacznego <3 Wesołych Świąt!
Robię już poraz X. Zawsze pysznie wychodzi. Polecam.
Autor
Super, bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Super przepis, spróbuję dodać łyżkę pesto z suszonych pomidorów dla podkręcenia smaku 😉
Autor
Brzmi super 🙂 Cieszę się, że posmakował 🙂